Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Počinju kvalifikacije za Kopa Libertadores: Siti udara na Barselonu

Vreme čitanja: 5min | uto. 08.02.22. | 23:02

U prvom meču prve runde borbe za grupnu fazu elitnog klupskog takmičenja Južne Amerike u Montevideu gostuje tim iz Gvajakila

Novo izdanje najeminentnijeg klupskog takmičenja za Južnu Ameriku počeće na istom mestu gde je završeno prethodno - na čuvenom stadionu Sentenario u Montevideu. Finale između Palmeirasa i Flamenga pripalo je Verdau, koji je tako postao prvi tim u ovom milenijumu koji je uspeo da odbrani kontinentalni tron. Noćašnjim (01.30) susretom u sklopu prve kvalifikacione faze između Montevideo Sitija i ekvadorske Barselone zvanično startuje 63. izdanje Kopa Libertadores. Revanš susret u Gvajakilu zakazan je za utorak, 15. februar, a uspešniji iz ovog dvoboja, suočiće se sa peruanskim Deportes Universitariom iz Lime u narednoj fazi kvalifikacija.

Takmičenje je i ove sezone podeljeno u tri faze. U preliminarnoj rundi naći će se 19 klubova, čiji će se broj posle takođe tri eliminacione faze svesti na četiri, koja će isto tako popuniti preostala četiri mesta kako bi kompletirali 32 učesnika takmičenja. Oni koji su eliminisani u poslednjoj rundi kvalifikacija postaju direktni učesnici grupne faze Kopa Sudamerikane.

Izabrane vesti

U drugom delu, takozvanoj grupnoj fazi, 32 ekipe biće podeljene u osam grupa sa po četiri u svakoj, a sistem odigravanja biće dvokružan. Posle šest mečeva prva dva prolaze u završnu rundu dok će treći svoje učešće premestiti u isto tako završnu fazu drugog po jačini klupskog takmičenja na kontinentu. Plej-of će imati revanš utakmice u osmini finala, četvrtfinalu i polufinalu, a samo finale ponovo će biti definisano jednim susretom, koje će se ovoga puta odigrati na stadionu Monumental Isidoro Karbo u Gvajakilu.

Montevideo Siti jedan je od članova fudbalske korporacije CFG (City Football Group) u Južnoj Americi, a koja kontroliše i Mančester Siti, ali su ulaganja mnogo skromnija od troškova engleskog kluba. Tako je tim poslednjih godina pokazao ozbiljan rast, ali umerenim tempom. Protekle godine učestvovao je u Kopa Sudamerikani, gde nije prošao grupnu fazu takmičenja. Sada su Građani rešeni da naprave korak dalje i pokušaju da se domognu grupne faze Kopa Libertadores. U subotu, 5. februara, Montevideo je odigrao prvi zvanični meč u novoj sezoni urugvajske Primere.

01.30: (2,55) Montevideo Siti (2,85) Barselona Gvajakil (2,95)

Kao domaći tim, remizirao je 1:1 sa Sero Largom. Utakmica je bila deo otvaranja Apertura formata, prvog dela Urugvajskog prvenstva u verziji 2022. Gosti su prvi postigli gol u 43. minutu uvodnog perioda, Tizon je ubacio loptu u mrežu Građana. Na početku drugog dela igre stiglo je izjednačenje, u 53. minutu golom Sebastijana Gerera. Nerešen ishod kao da nije bio kompatibilan rezultat kada se sagleda bilans utakmice. Montevideo je više od 60 odsto vremena imao loptu pod kontrolom, čak je pokazao i blagu nadmoć, stvorio više prilika za gol i prednjačio u broju šuteva, ali skupo je platio grešku pada koncentracije u samom finišu prvog poluvremena. Ona je donekle ispravljena, ali čini se da Građani nisu zadovoljni osvojenim bodom.

Prošle godine, Montevideo Siti je bio šesti među 16 učesnika Apertura turnira. Sakupio je 25 bodova (osam pobeda, jedan remi i šest poraza). Istina, 11 manje od Plaze Kolonije, koja je zauzela prvo mesto. U Klausuri je završio na petom mestu sa 25 bodova (sedam pobeda, četiri remija i četiri poraza), sedam menje od Penjarola, koji je bio na vrhu liste kao lider u drugom delu nacionalne lige. Kada se objedine bodovi iz dva formata, sa 50 bodova Nebeskoplavi su se našli na 4. poziciji, poslednjoj koja pruža šansu za učešće u Kopa Libertadoresu.

Predvođen trenerom Romanom Kuelom u svojoj prvoj takmičarskoj utakmici u sezoni, Montevideo Siti je koristio formaciju sa četiri defanzivca, tri veziste i tri napadača. Posle izjednačenja ove subote u debiju Aperture, domaćini će napraviti određene promene u igračkom kadru, kao i u formaciji. U centru terena, Nikolas Milesi i Dario Pereira pratiće Argentinca Tijaga Palasiosa, jednog od najbitnijih pojačanja koje su Građani angažovali u ovom prelaznom periodu u kojem su izgubili dve bitne figure: defanzivce Franka Pizićila i Endrua Teutena. Za razliku od utakmice protiv Sero Larga, napadač Sebastijan Gerero će verovatno ostati usamljen u napadu, dok će Joakin Zebaljos i Huan Bautista delovati sa bokova.

Barselona je u proteklom izdanju Kopa Libertadores stigla čak do polufinala. Njenu putanju ka prvom finalu posle 30 godina prekinuo je Flamengo. Prošle godine, pošto je bila šampion ekvadorskog prvenstva za 2020, startovala je direktno u grupnoj fazi. Sada će Idoli Astiljera morati da se oznoje malo više kako bi zadobili to mesto, jer protekle sezone nisu uspeli da ponove sličan uspeh u ekvadorskoj Ligi Pro. U prvoj polovini turnira, sa 31 osvojenim bodom Barselona je zauzela drugo mesto iza Emeleka. Međutim, u drugoj fazi je dosta pala u performansama, osvojivši 20 bodova što je bilo dovoljno tek za 9. mesto na tabeli, čak 14 koraka manje od prvoplasiranog Independijente del Valjea. Ukupni plasman sa 51 bodom kada se sabere učinak iz obe faze prvenstva, svrstao je tim iz Gvajakila na 4. poziciju, što je dovoljno da se nađu u kvalifikacionim mečevima za najeminentnije klupsko takmičenja na kontinentu.

Verzija ekvadorskog prvenstva za 2022. počinje tek u drugoj polovini meseca, a Barselonina prva utakmica na programu je 20. februara protiv Delfina. Tako da će joj okršaj sa Montevideo Sitijem biti prvi zvaničan duel u ovoj godini. Početkom januara Astiljeri su odigrali pripremnu utakmicu protiv Gvajakil Sitija, još jednog člana Sitijeve porodice u Južnoj Americi. Veteran Damijan Dijaz, postigao je gol u korist Barselone u 27. minutu izvođenjem jedanaesterca. Parales je u 43. minutu doneo izjednačenje, a kasnije ispostaviće se i konačan rezultat ovog meča.

Klub je zadržao argentinskog trenera Fabijana Bustosa, koji je preuzeo dužnost početkom 2020. Dosadašnji skor Argentinca na 88 odigranih susreta su 44 ostvarene pobede, 20 remija i 24 poraza. U proseku je postignut 1,5 gol, i nešto ispod jednog primljenog po meču.

Sa druge strane, Barselona iz Gvajakila će utakmicu dočekati sa obnovljenim sastavom, posebno u odbrani gde su se nedavno iz Penjarola pridružili Urugvajac Karlos Rodrigez i levi bek Pedro Pablo Velasko, koji će ponovo igrati posle dužeg vremena oporavka od povrede. U veznom redu, gost neće moći da računa na još jednog Urugvajca Bruna Pinjataresa, koji od protekle sezone vuče suspenziju od jednog meča. Na njegovom mestu naći će se Brazilac Leonai Souza, jedan od glavnih igrača prošle sezone u urugvajskoj Plaza Koloniji.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - PRVA FAZA, PRVI MEČEVI

Sreda

01.30: (2,55) Montevideo Siti (2,85) Barselona Gvajakil (2,95)

23.15: (2,40) Deportivo Lara (3,00) Bolivar (3,05)

Četvrtak

01.30: (3,70) Sezar Valjeho (3,20) Olimpija (2,00)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresMontevideo SitiBarselona Gvajakil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara