Region

0

Šmit: O namerama RS da osnuje entitetski VSTS razgovaraću sa ambasadorima PIC-a

Autor: AP

Izvor: Beta

Šmit: O namerama RS da osnuje entitetski VSTS razgovaraću sa ambasadorima PIC-a

Izvor: Prtsc/ Youtube

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit najavio je danas da će o namerama vlasti u Republici Srpskoj da osnuju entitetski Visoki sudski i tužilaški savet (VSTS), i posledicama usvajanja tog zakona, razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Saveta za primenu mira (PIC).



Šmit je naveo da je jedinstveno VSTS na državnom nivou bila ključna reforma, zasnovana na konsenzusu da bi se pravosudje BiH osavremenilo u skladu evropskim i medjunarodnim standardima, ojačao profesionalizam, transparentnost i efikasnost, te unapredila nepristrasna, nezavisna i delotvorna primena pravde u celoj zemlji, saopšteno je iz OHR-a.

On je rekao da su država BiH i oba entiteta u martu 2004. godine doneli jednoglasnu odluku o osnivanju jedinstvenog VSTS-a za BiH.

"Ofanzivno usvajanje odluke o drugom telu, Visokom sudskom i tužilačkom savetu Republike Srpske, predstavlja kršenje ovoga sporazuma. Time se ugrožava uticaj pravosudja i primat koji ima vladavina prava", rekao je Šmit.

Prema njegovim rečima, profesionalno pravosudje, u kojem nema političkih pritisaka i uticaja, ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i neophodno je za ostvarenje težnji BiH da postane deo Evropske unije.

Narodna skupština počela je danas zasedanje na kome će, kako je najavljeno iz vladajuće koalicije, po hitnom postupku uzvojiti nacrt Zakona o uspostavljanju entitetskog VSTS-a.

Stupanjem na snagu tog zakona na teritoriji RS prestalo bi delovanje VSTS BiH, odnosno Republika Srpska bi preuzela sa državnog nivoa nadležnost u oblast pravosudja, što je iz medjunarodnih krugova ocenjeno kao udar na ustavni poredak BiH.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR