Hokejaši Rusije (©Reuters)
Hokejaši Rusije (©Reuters)

Hokejaški turnir u Pekingu: Nema NHL igrača, Rusi prvi favoriti, jaki Skandinavci i autsajderi Kinezi

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.02.22. | 20:00

Zbornaja brani krunu od pre četiri godine iz Južne Koreje. Finska i Švedska u konkurenciji za medalju, a ne treba otpisati ni supersile SAD, Kanadu i Češku. Domaćin igra sa nekoliko Amerikanaca koji brane boje najboljeg tima ove države, Kunlum Red Stara

Vreme je za početak muškog hokejaškog turnira na Olimpijskim igrama u Pekingu. Dame su krenule još prošle nedelje, dok će najboljih 12 selekcija sveta u narednih 11 dana da odluče o šampionu. Rusija i dalje ne može da se takmiči pod svojom zastavom nego Olimpijskog komiteta. Hokejaši Zbornaje su bili prvaci pre četiri godine u Južnoj Koreji. Nemačka je bila srebrna, a Kanada bronzana.

Osam reprezentacija se kvalifikovalo po rang listi IIHF-a – Kanada, Rusija, Finska, Švedska, Češka, SAD, Nemačka i Švajcarska. Kina je kao domaćin na završnom turniru, a preko kvalifikacija vizu za Peking su izborili Slovačka, Letonija i Danska. Selekcije su podeljene u tri grupe sa po četiri ekipe. Pobednici grupa i najbolji drugoplasirani tim će izboriti direktan plasman u četvrtfinale, dok će ostalih osam selekcija da igraju baraž za plasman među osam najboljih.

Izabrane vesti

Najvažnija vest je da hokejaša iz najjače lige na svetu, NHL, neće biti. Iako je postojala dobra volja čelnika Američko-kanadske lige, na kraju je zbog pandemije virusa korona odlučeno da najbolji igrači današnjice ne mogu u Peking.

Sreda, 09.40: (1,50) Rusija (4,50) Švajcarska (5,10)

Za ZOI u Pjongčangu pre četiri godine, NHL je odbio da pusti svoje igrače na olimpijski turnir, tvrdeći da južnokorejsko tržište nije toliko važno za razvoj lige i hokejaša.

"Nažalost, posle velikih promena rasporeda ligaške sezone NHL-a zbog nedavnih događaja vezanih za COVID sa već odloženih 50 utakmica, učešće na Olimpijskim igrama više nije moguće”, objavio je krajem prošle godine direktor NHL lige Geri Betmen i dodao:

"Naš prioritet je da završimo našu regularnu sezonu i prej-of na najbolji mogući način. Zato ćemo iskoristiti termin od 6. do 22. februara koji je prvobitno bio dodeljen za Olimpijske igre da prerasporedimo utakmice koje su bile odložene“.

OVDE POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA POBEDNIKA HOKEJAŠKOG OLIMPIJSKOG TURNIRA

Igrači NHL-a učestvuju na Igrama od 1998. godine. Trebalo bi se vrate na ZOI 2026. godine koje će biti održane u Milanu. Ljubitelji najbržeg kolektivnog sporta na svetu biće uskraćeni za majstorije Aleksa Ovečkina, Sidnija Krozbija, Stivena Stamkosa i ostalih asova NHL-a.

Posle NHL, najjača liga na svetu je KHL u kojoj dominiraju ruski klubovi, pa je Zbornaja prvi favorit za odbranu olimpijskog zlata. Kvota u Mozzartu da će Rusija da bude olimpijski šampion je 2,60.

Selektor Aleksej Žamnov imaće jak tim sa zvezdama KHL-a. Na golu prednost ima Ivan Fedotov iz CSKA Moskve u odnosu na Aleksandera Samonova iz SKA. U prvoj postavi su Nikišin, Nesterov, Gusev, Šipačev i Grigorenko, drugu čine Jakovljev, Minulin, Galijev, Semenov i Gričuk.

Sreda, 14.10: (1,40) Češka (4,70) Danska (6,30)

Direktor ruske reprezentacije je nekadašnja zvezda NHL-a Ilja Kovaljčuk. On je rekao da su na poslednjim testiranjima svi bili negativni na koronu.

Prvi rival Rusiji je Švajcarska koja dolazi u Peking sa igračima iz domaćih klubova. U svakoj liniji ima po neki hokejaš koji je igrao u NHL-u. Golman Reto Bera je branio odlično za Kalgari, defanzivci Dijaz, Veber i Miler imaju takođe zavidno iskustvo igranja u najjačoj ligi na svetu. U timu je i Denis Malgin koji ima rusko poreklo. On je sin nekadašnjeg ruskog hokejaša Alberta Malgina koji je otišao da živi u Švajcarsku devedesetih godina prošlog veka.

Sakari Maninen na prošlim OI u Južnoj Koreji (©Reuters)Sakari Maninen na prošlim OI u Južnoj Koreji (©Reuters)

U grupu kandidata za medalju ubrajaju se i skandinavske selekcije Finska i Švedska koji imaju veliku bazu kvalitetnih igrača u svojim klubovima. Hokejaške supersile Kanada, SAD i Češka nikada ne smeju da se potcene bez obzira u kakvom sastavu igraju. Nemci brane srebro iz Južne Koreje 2018. godine. Tada su bili veliko iznenađenje, ali će teško da ponove taj uspeh.

Kina je najveći autsajder na olimpijskim igrama iako ima nekoliko naturalizovanih hokejaša. Najzvučnije ime je Džejk Čelios, sin čuvenog Krisa, člana Kuće slavnih NHL-a. Pored njega u timu domaćina Olimpijskih igara su Spenser Fo, Rajan Sprul i golman Džeremi Smit.

Svi članovi reprezentacije Kine ove godine su igrali za Kunlun Red Star, tim iz Pekinga, koji se takmiči u KHL ligi. To je olakšalo mogućnost da dobiju kineske papire i igraju za njihov nacionalni tim. Kina je na svetskoj listi trenutno tek na 32. mestu. Kvota da će Kinezi da budu šampioni je čak 1.000.

OLIMPIJSKE IGRE ZA HOKEJAŠE – 1. KOLO

Sreda

GRUPA B

09.40: (1,50) Rusija (4,50) Švajcarska (5,10)

14.10: (1,40) Češka (4,70) Danska (6,30)

Četvrtak

GRUPA A

14.10: (1,75) Kanada (4,00) Nemačka (6,30)

14.10: SAD - Kina

GRUPA C

05.10: (1,35) Švedska (4,85) Letonija (7,20)

09.40: (1,40) Finska (4,70) Slovačka (6,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

hokej na leduhokejZimske olimpijske igre Pekingzimske olimpijske igre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara