Najnovije vesti
Vesti Beograd
PROTEST I KONTRAPROTEST: CarGo za danas najavljuje skup, taksisti BLOKADE CENTRA GRADA NA PET DANA

PROTEST I KONTRAPROTEST: CarGo za danas najavljuje skup, taksisti BLOKADE CENTRA GRADA NA PET DANA

Kao odgovor na proteste taksista najavljene za period od 21. do 25. februara, udruženje građana CarGo najavilo je kontraskup pod nazivom „Stop taksi i gradskom kartelu“ za danas.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
protest Foto: Vesna Lalić, Mitar Mitrović / RAS Srbija
protest

Povodom današnjeg najavljenog kotnraprotesta, u CarGo nisu hteli da daju nikakve informacije, osim onog što su već saopštili juče, a najavljena pres konferencija je otkazana jer je, kako je saopšteno, "ustanovljeno da jedan od govornika ima simptome korona virusa i bio je u kontaktu sa velikim brojem ljudi iz organizacije".

Umesto konferencije, kako su dodali, medijima će biti prosleđeno saopštenje.

Ono što znamo jeste da je protest najavljen za danas i da će, kako su naveli u saopštenju, to biti "nenasilni protesti upozorenja".

Poslednji protest CarGo
Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Poslednji protest CarGo

U saopštenju CarGo koji su prosledili medijima u ponedeljak, navodi se i da "protesti ne dolaze kao želja CarGo, već kao potreba da se stane na put bezakonju onih koji misle da su veći od zakona".

- Pritisci da se nastavi lov na CarGo, oduzimanje automobila, izmišljene kazne i slična nelegalna dela neće nas dočekati nespremne - poručili su iz ovog udruženja.

Sa druge strane, taksisti su proteste najavili i prijavili policijskoj upravi još prošle nedelje, a isti bi trebalo da traju od 21. do 25 februara u vreme poslepodnevnog špica od 12 do 16 časova. Planirane su i blokade najprometnijih beogradskih saobraćajnica u samom centru grada.

Blokade taksista

Kako su tada najavili taksisti, planirano da saobraćaj u ovom periodu bude obustavljen u Dečanskoj ulici od Terazijskog tunela do Trga Nikole Pašića, na Trgu Nikole Pašića od Dečanske do Bulevara Kralja Aleksandra i od Terazija do Dragoslava Jovanovića, u Kneza Miloša od Trga Nikole Pašića do Kralja Milana, u Kralja Milana od Kneza Miloša do Dragoslava Jovanovića i na Terazijama od Trga Nikole Pašića do Dragoslava Jovanovića. U oba smera.

Korigovanje cena glavni zahtev na protestima

Razlog za najavljene blokade najprometnijih prestoničkih ulica, organizatori protesta grupisali su u šest zvaničnih zahteva. Prvi i glavni se odnosi na korigovanje cena taksi usluga, dok će se ispunjenjem drugog zahteva omogućiti usklađivanje cena na godišnjem nivou koje će biti zakonski regulisano.

Foto: RAS Srbija

Iste cene i ukinuti popusti na poziv

Cene taksi prevoza u prestonici su jedinstvene za sva taksi udruženja, a postavio ih je Grad Beograd. Ni jedna od taksi asocijacija ne sme da ponudi ni niže, ni više tarife. Podsetimo, pre desetak godina ukinuti su i zabranjeni i čuveni "popusti na poziv", kojima su udruženja sa 20 ili 30 odsto nižim cenama častili mušterije koje bi vožnju zatražile preko telefona.

Pročitajte još

Taksi prevoznici zahtevaju i reviziju broja vozila na kraju svake godine i upošljavanje novih taksi preduzetnika za broj koji nedostaje,a utvrđen je revizijom. Ono što očekuju da će ovim protestima postići jeste i izdavanje taksi dozvola za samostalne preduzetnike svakome ko ispunjava zakonske uslove za to. Jedan od zahteva je i uređenje radnog ambijenta koji za sve njih predstavljaju upravo prestonički drumovi. To podrazumeva uređenje taksi stajališta, povećanje broja parking mesta, odnosi se i na žute trake i sprečavanje njihove zloupotrebe, ali i na sankcionisanje nelegalnog prevoza putnika.

Kontraprotesti

Kontraprotesti udruženja CarGo verovatno se odnose upravo na poslednji zahtev taksista, s obzirom na to da se sa optužbama od strane taksista da rade mimo zakona susreću još od ranije. Naime, razlog prethodnih protesta taksista iz 2019. godine bio je upravo, kako su tada najavili, "nesprovođenje Zakona o prevozu putnika", odnosno što je firmama poput "CarGo" dozvoljeno da obavljaju taksi prevoz.

Protesti taksista oktobra 2019. godine
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Protesti taksista oktobra 2019. godine

Podsetimo, udruženje CarGo održalo je proteste u oktobru iste godine, a tom prilikom tražili su da se ispita postupanje policije prilikom prošlonedeljne akcije oduzimanja vozila i hapšenja osam članova ovog udruženja.

Ovim povodom oglasili su se i u saopštenju o prijavljenim protestima koji će se u prestonici održati od srede.

- Pritisci da se nastavi lov na CarGo, oduzimanje automobila, izmišljene kazne i slična nelegalna dela neće nas dočekati nespremne. Zbog velikih pritisaka, morali smo da prijavimo nenasilne proteste upozorenja. Međutim, mi ne želimo da protestujemo. Mi želimo da pomažemo, a ne odmažemo građanima. Mi želimo da radimo, ali ne možemo više ni da ćutimo - naveli su.

Bijelić: Protesti udruženja CarGo podgrejali ljutnju i bes taksista

Predsednik saveza Auto-taksi udruženja Srbije Aleksandar Bijelić, rekao je za "Blic" da odluku o učešću na zakazanim protestima taksista još uvek nisu doneli, iako smatra da su njihovi razlozi opravdani.

Aleksandar Bijelić
Foto: youtube
Aleksandar Bijelić

- Odluku ćemo doneti uskoro jer još čekamo odluku iz Grada da li prihvataju naše predložene cene - istakao je Bijelić i dodao da sebe i predstavnike taksista krivi što cene taksi usluga nisu promenjene, jer kako kaže, prethodnih 10 godina nije podneo zahtev za izmenu cenovnika.

On je takođe dodao da su najavljeni kontra protesti udruženja građana CarGo dodatno podgrejali ljutnju i bes taksista, a kako je rekao, njih ne zanima ime i prezime onih koji ne rade po zakonu, već samo da oni budu sankcionisani.

On je, povodom navoda u saopštenju CarGo koji se odnose na 12 sudskih presuda kojima su vraćeni svi oteti automobili, rekao da presude niko nije dobio, već su samo zastarele.

CarGo ipak ima suprotne argumente, što donekle dokazuje da je jaz između ova dva udruženja praktično nepremostiv.

Održan sastanak

Poslednja informacija na ovu temu, a koja je saopštena oko 16 časova, jeste da je juče održan sastanak predstavnika taksi udruženja i Sekretarijata za javni prevoz, na kome se razgovaralo o zahtevima taksista, ali da će stav u vezi sa tim ovaj nadlženi organ izneti uskoro, bez navođenja drugih detalja.