08. februar  2022. 19.38  | Izvor: Tanjug

EMA pokrenula procenu buster doze za tinejdžere

BRISEL -

Evropska agencija za lekove (EMA) pokrenula je reviziju kako bi procenila da li Fajzer i Biontek vakcina protiv kovid-19 može da se koristi kao treća dopunska vakcina kod adolescenata od 12 do 15 godina, dok zemlje u regionu već primenjuju treću dozu.

EMA je u današnjem saopštenju navela i da je u toku revizija primene buster doze vakcine za tinejdžere od 16 i 17 godina, prenosi Rojters.

korona, kovid, pandemija, vakcine, vakcina, vakcinacija, 11

Nemački komitet za vakcine je prošlog meseca preporučio da dopusnku dozu za deca od 12 do 17 godina, nakon početne imunizacije sa dve doze, a s obzirom da stopa infekcije nastavlja da raste posebno među mladima, dok su sve druge države u regionu sledile taj primer.

EMA je navela da "preporuke o tome kako treba davati vakcine ostaju nadležnost" savetodavnih tela zemalja članica.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) saopštio je u posebnom izveštaju danas da dosadašnji nalazi ukazuju na povećanje efikasnosti vakcine protiv infekcije kod adolescenata koji su primili buster u poređenju sa adolescentima koji su nedavno završili primarnu vakcinaciju.

Dodaje se i da još nisu dostupni podaci o trajanju zaštite od dopunske doze i o dodatnoj efikasnosti protiv teških oblika bolesti.

ECDC je saopštio da je 10 zemalja u Evropskom ekonomskom prostoru, koji čine 27 zemalja članica EU, uz Lihtenštajn, Island i Norvešku, već preporučilo buster dozu za osobe mlađe od 18 godina, navodi Rojters.

Tagovi
Srodne vesti