Novi konkurs za naličje hrvatske kovanice evra sa motivom kune

Hrvatska narodna banka najavila je novi konkurs za dizajn hrvatske strane evrokovanice sa motivom kune, pošto je autor prethodnog povukao svoj predlog suočen s optužbama za mogući plagijat.

U saopštenju HNB se navodi da je radi otklanjanja svih neizvesnosti i sumnji u vezi sa izborom dizajna naličja evrokovanice od jednog evra sa motivom životinje kune, Komisija za novac odlučila da u narednim danima objavi i sprovede novi otvoreni kokurs za izbor predloga likovnog rešenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rešenja.

Komisija je takođe prihvatila odluku prethodnog autora o povlačenju njegovog predloga dizajna za motiv kune i podseća da su na prvom konkursu od svih autora tražene i dobijene potrebne garancije u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrdjuju da je njihovo autorsko delo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe konkursa.
Novim konkursom, kako se dodaje, neće biti dovedena u pitanje pravovremena izrada hrvatskih evrokovanica.
 
Autor dizajna motiva životinje kune za naličje hrvatske evrokovanice od jednog evra, Stjepan Pranjković, povukao je juče svoj predlog dizajna, pošto se našao pod lupom javnosti zbog mogućeg plagijata. Hrvatski mediji objavili su da je dizajn kune na grani gotovo isti kao fotografija škotskog fotografa Iana H. Leacha, koja se može naći na internetu, kao i da je reč o mogućem kršenju intelektualnog vlasništva.
 
Do povlačenja predloga je došlo svega nekoliko dana po predstavljanju budućih kovanica hrvatskog evra i evrocenta, na kojima su geografska karta Hrvatske, životinja kuna, pismo glagoljica i naučnik Nikola Tesla, a zajednička podloga je šahovnica.
 
Posle konkursa, kao najuspešniji dizajn za naličje kovanice od jednog evra, predstavljen je dizajn magistra primenjene umetnosti Stjepana Pranjkovića. Na toj kovanici je motiv kune zlatice koja stoji na grani, a ispisana je i reč Hrvatska i 2023, kao godina uvođenja evra.
 
Pranjković je za svoj rad dobio 70.000 kuna (nešto manje od 10.000 evra). On je autor i dva drugoplasirana rada za druge kovanice za koje je dobio po 35.000 kuna. U HNB su novinarima rekli da drugoplasirani radovi nisu povučeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet