Sa protesta u Šapcu upućen poziv nadležnima da zaustave nasilje nad građanima 1Foto: K.V.

Više desetina građana okupilo se danas ispred Policijske uprave u Šapcu tražeći da institucije i nadležni organi u ovom gradu počnu da rade svoj posao. Upućen je zahtev za smenu načelnika policije i ministra Aleksandra Vulina.

Povod za protest bio je napad na maloletnu K.K. kojoj je prošlog vikenda u jednom šabačkom klubu s leđa prišao tridestogodišnji Č.S, polio je pićem, a potom udario flašom u glavu.

Ovo je samo jedan u nizu incidenata koji se poslednjih meseci dešavaju u ovom gradu, a nezadovoljstvo građana je i zbog činjenice da većina slučajeva uopšte nije procesuirana.

Iako je okrivljeni Č. S. sinoć uhapšen, saslušan u tužilaštvu i određen mu je pritvor, punomoćnik porodice oštećene K.K. advokat Milan Čičulić, rekao je da su i dalje svi veoma zabrinuti.

“Okrivljenom je pritvor određen samo zbog eventualnog uticaja na svedoke, ali ne i zbog toga što bi mogao ponoviti delo, kao i iz razoga što je okrivljeni pobegao sa lica mesta”, objasnio je Čičulić.

On je podsetio da se radi o licu koje je i ranije osuđivano zbog nasilničkog ponašanja, kao i da je reč o predmetu gde je ugroženo maloletno lice, a u takvim slučajevima od presudne je važnosti da se to lice i njegova porodica zaštite.

“Napominjem da je Č.S. počino još jedno krivično delo jer je uputio pretnju smrću ocu maloletne oštećene. Bojim se samo da i ova krivična prijava ne dođe u fazu kao i neke ranije koje smo podnosili i da okrivljeni ne izvrši ponovo neko krivično delo prema istom licu”, naglasio je Čičulić.

Otac napadnute devojke Malinko Komanović, rekao je da mu mnogo znači podrška naroda i da njegova porodica trpi teror već godinu i po dana.

Prisutnima na protestu obratili su se i građani koji su takođe proteklih meseci prolazli kroz nasilje a da nadlažne institucije, kako kažu, nisu reagovale.

Među njima je i Snežana Anđelić, majka dečaka čija se slika našla na ilegalnim poternicama, koja je rekla da je u poslednjih šest meseci u Šapcu prisutno bahato i nasilničko ponašanje.

„Građani koji drugačije misle ili su se drugačije obukli, nisu više sigurni da li će ih neko isprebijati na ulici“, rekla je ona.

Aktivista i član Predsedništva pokreta „Buđenje“ Dušan Tufegdžić, koga je udario automobil na mostu u toku nedavnih protesta u Šapcu, tražio je da se zna ko je naložio da se policija povuče sa mosta.

“Prethodni načelnik policije u Šapcu je smenjen zato što nije hteo da policiju povuče sa mosta. Onda je Vučić preko svog kuma Glišića poslao novog načelnika. Mi odavde tražimo smenu načelnika policije i ministra Aleksandra Vulina“, rekao je Tufegdžić.

Radnik TENT-a Dragoslav Ljubičić iz Obrenovca naglasio je da je došao na skup da deli bes sa Šapčanima.

“Mi smo u ovoj situaciji zato što neki ljudi koji se nalaze u ovoj zgradi ne čuvaju našu bezbednost”, rekao je Ljubičić ispred zgrade policije.

Svoj glas protiv nasilja dao je i predsednički kandidat Srđan Škoro koji je istakao da je došao da podrži Pokret „Buđenje“ kao organizatora protesta.

„Ova vlast na brutalan način urušava sve institucije. Urušila je pravdu, urušila je mogućnost ljudima da se pobune, da kažu šta misle i ovo je jedan dodatni vid zastrašivanja protiv koga moramo svi da ustanemo“, rekao je on.

Dodao je da se slične situacije nasilja deašavaju svuda u Srbiji ali da su u Šapcu to izneli u javnost.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari