Naslovna » Izlasci » Sport » Međunarodno šahovsko takmičenje FIDE Grand-Prix 2022 Belgrade
Međunarodno šahovsko takmičenje u Beogradu (foto: Pixabay)
Međunarodno šahovsko takmičenje u Beogradu (foto: Pixabay)

Međunarodno šahovsko takmičenje FIDE Grand-Prix 2022 Belgrade

Međunarodno šahovsko takmičenje, FIDE Grand Prix 2022 Beograd, biće organizovano od 28. februara do 14. marta 2022. godine u Beogradu.

Ovaj turnir u beogradskom hotelu „Crowne Plaza“ je jedan od tri najvažnija takmičenja u ovoj kalendarskoj godini, budući da se na osnovu plasmana šahisti mogu kvalifikovati za Turnir izazivača u Madridu (16. jun – 7. jul), sa kojeg pobednik odlazi na meč za titulu prvaka sveta protiv Magnusa Karlsena.

Serija ovih turnira počeće 3. februara u Berlinu, a biće nastavljena u Beogradu. Na oba turnira igraće po 16 velemajstora. U Madridu će, pored pobednika berlinskog i beogradskog turnira, igrati i oni koji su ranije izborili plasman: Jan Nepomnjašči, Tejmur Radžabov, Jan-Kšištof Duda, Sergej Karjakin, Alireza Firuža i Fabijano Karuana.

Zanimljivo je da je meč za svetskog šampiona zakazan za prvu polovinu 2023. i da postoji mogućnost da Karlsen odbije da igra (jer nema motivaciju), pa će u tom slučaju igrati najbolja dvojica sa Turnira izazivača.

Obavljen je i žreb za grupe u Beogradu, a više informacija nalazi se na OVOM LINKU.

Šahovski savez Srbije će pored FIDE Grand Prix turnira organizovati i prateći berger velemajstorski turnir pod nazivom „Belgrade 2022“, od 6. do 14. marta takođe u hotelu Crowne Plaza. Prosečan rejting biće 2651. Učestvovaće i četiri srpska reprezentativca: Robert Markus, Velimir Ivić, Aleksandar Inđić i Ivan Ivanišević.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.