ODSEKAO SUPRUZI GLAVU I CEREĆI SE PROŠETAO PO GRADU SA NJOM: Iranac ubio ženu koju su otac i brat vratili iz Turske gde je pobegla
Foto: Profimedia

strašno

ODSEKAO SUPRUZI GLAVU I CEREĆI SE PROŠETAO PO GRADU SA NJOM: Iranac ubio ženu koju su otac i brat vratili iz Turske gde je pobegla

Planeta -

Jedan Iranac prošetao je ulicama Ahvaza noseći odsečenu glavu svoje 17-godišnje žene koju je ubio "iz časti" jer je pobegla iz zemlje.

Neimenovani muškarac ubio je Monu Hejdaru (17) u Ahvazu na jugozapadu zemlje i ona satima nosio njenu glavu po ulicama.

Nesrećna devojka pobegla je u Tursku kada je njena porodica otkrila da je imala aferu. Otac i brat su je pronašli i vratili u Iran gde ju je muž ubio.

Devojka je imala svega 12 godina kada se udala za muškarca koji je i njen rođak i par ima trogodišnjeg sina. Iranski zakon, inače, dozvoljava devojčicama da se udaju sa svega 13 godina.

Vlasti su uhapsile muža i njegovog brata pod optužbom da su ubili Monu iz osvete što je prevarila muža i pobegla od njega. Policija nije objavila imena muškaraca.

Po društvenim mrežama pojavio se jeziv snimak muškarca kako se ceri i u jednoj ruci drži nož a u drugoj ženinu odsečenu glavu.

"Ubistvo iz časti" je praksa koja postoji u Iranu i drugim muslimanskim zemljama gde je na snazi šarijatski zakon. Članovi porodice ubijaju onog koji je, navodno, doneo sramotu familiji i ta ubistva najčešće prolaze nekažnjeno.

U junu 2020. godine Rejhaneh Ameri (22) je otac metalnom šipkom pretukao na smrt, a iste sedmice je 19-godišnju Fatemeh Barahi ubio suprug jer je pobegla od njega dva dana pošto su je naterali da se uda za njega. Suprug joj je odsekao glavu. U maju 2020. 13-godišnjoj devojčici je otac odsekao glavu dok je spavala, tvrdeći da ga je osramotila.

Iako se tačan broj ovih "ubistava iz časti" ne zna, iranske vlasti procenjuju da ova ubistva čine oko 20 posto svih ubistava.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja