Makron se sastao sa Zelenskim: "Veoma produktivan sastanak"

Predsednik Francuske Emanuel Makron sastao se u Kijevu sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.

Izvor: B92

Utorak, 08.02.2022.

15:35

Makron se sastao sa Zelenskim:
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Jedno od ključnih pitanja bio je mirovni proces u Ukrajini.

"U suštini, održali smo sadržajan i veoma produktivan sastanak", rekao je Zelenski na zajedničkoj pres-konferenciji sa Makronom.

Kako je dodao, ceni napore Makrona i stav Pariza kada je reč o postizanju mira u Ukrajini.

"Siguran sam da će naš sastanak dati podsticaj mnogim važnim stvarima, od čega je najvažnija bezbednost naše zemlje, bezbednost Evrope", dodao je ukrajinski lider.

Takođe je dodao da očekuje da se održi sastanak lidera "normandijske četvorke".

"Francuska igra aktivnu ulogu u okviru 'normandijskog formata'. Veoma cenimo zvaničan stav Pariza i lične napore Emanuela Makrona u cilju postizanja mira u Ukrajini. On zaista mnogo čini po tom pitanju. Mirovni proces bilo je jedno od ključnih pitanja tokom našeg razgovora. Očekujemo da ćemo u najskorije vreme, u skladu sa sporazumima postignutim tokom samita u Parizu u decembru 2019. godine, uspeti da održimo sledeći sastanak lidera 'normandijske četvorke'", rekao je Zelenski.

Makron je izjavio da će sastanak političkih savetnika lidera zemalja "normandijske četvorke" biti održani u četvrtak u Berlinu.
Takođe je saopštio da je Ukrajina potvrdila da je posvećena poštovanju primirja u Donbasu. Makron je dodao da je Zelenski tokom sastanka potvrdio da je spreman da realizuje Minske sporazume.

Francuska će pružiti Ukrajini makrofinansijsku pomoć u iznosu od 1,2 milijarde evra, saopštio je Zelenski.

"Ekonomska podrška je veoma važna i veoma cenimo takav korak solidarnosti Francuske – izdvajanje 1,2 milijarde evra makrofinansijske pomoći Ukrajini. To će nam zaista pomoći da stabilizujemo našu ekonomiju", rekao je Zelenski.

Takođe je saopštio da je kompanija "Ukroboronprom" potpisala zajedničku izjavu sa francuskom stranom u vezi s reformom vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine.

Sastanak lidera Rusije i Francuske održan je 7. februara u Kremlju i trajao je nešto više od pet sati. Makron je poručio da je dijalog sa Rusijom neophodan uslov za izgradnju mira.

Takođe je rekao da su Putin i on tokom sastanka uspeli da približe stavove o Ukrajini, te da rešenje ukrajinskog pitanja može da bude samo političko, a osnovu za regulisanje situacije u zemlji čine Minski sporazumi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: