Nakon sastanka s Putinom u Moskvi, francuski predsednik stigao u Kijev 1foto EPA-EFE/Thibault Camus / POOL MAXPPP OUT

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je u Kijev, dan nakon što se sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi u okviru aktuelnih diplomatskih napora da se smire tenzije između Rusije i Ukrajine.

Makron se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a nakon glavnog ukrajinskog grada, otputovaće u Berlin na sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom koji se vratio iz posete Vašingtonu.

Nadajući se da će pomaknuti stvari s mrtve tačke u odnosima istoka i zapada, Makron je rekao da se iz njegovih razgovora u Moskvi, koji su trajali nekoliko sati, iznedrio „izvesni broj predloga“, preneo je Juronjuz, pozivajući se na AP. „Pogoršanje stabilnosti kontinenta“ nije ni u čijem interesu, rekao je Makron, naglasivši da je „neophodno da se brzo radi da bi se izbegla eskalacija“.

Nakon pet sati razgovora s Putinom Makron je rekao da su predstojeći dani od suštinske važnosti za deeskalaciju ukrajinske krize, piše Bi-Bi-Si. On je novinarima u Moskvi rekao da će predstojeći dani biti „odlučujući“ i „zahtevaju intenzivne razgovore kojima ćemo zajednički težiti“.

Kako je saopštila Jelisejska palata, Makronovi predlozi uključuju obećanje obe strane da će se uzdržati od novih vojnih poteza, da će početi dijalog o ruskim vojnim kapacitetima i mirovne pregovore o konfliktu u Ukrajini, kao i o strategiji.

„Zajedničko uspostavljanje konkretnih bezbednosnih garancija u skladu s našim suštinskim principima za članice Evropske unije, za zemlje u regionu – Ukrajinu, Gruziju, Belorusiju – i Rusiju je upravo izazov s kojim je potrebno da se uhvatmo u koštac“, rekao je Makron nakon sastanka s Putinom, preneo je Juronjuz.

On je takođe rekao da se iz razgovora iznedrio izvesni broj predloga i dodao da Francuska sprovodi inicijative da se poštuju postojeći sporazumi i da se nađe trajno rešenje za krizu. Pre nego što je otputovao u Kijev, Makron je pohvalio Zelenskog za „veliku samokontrolu“ koju je pokazao usred razmeštanja na desetine hiljada ruskih snaga na granici njegove zemlje.

Putin je nagovestio, piše Bi-Bi-Si, da je postignut napredak na njegovom prvom sastanku u Moskvi sa zapadnim liderom od kada je Rusija nagomilala svoje snage u blizini ukrajinske granice. On se složio da neki od Makronovih predloga mogu da posluže kao osnova za rešenje konflikta u istočnoj Ukrajini, dodajući da su se dogovorili da obave telefonski tazgovor nakon posete francuskog predsednika Kijevu, preneo je Juronjuz.

Ruski predsednik je svoj sastanak s Makronom u Kremlju ocenio kao poslovan, ali je ismejao kritiku Zapada na račun gomilanja ruskih snaga u blizini ukrajinske granice. Putin je rekao da SAD i NATO saveznici ignorišu zahteve Moskve za bezbednosnim garancijama. On je odbacio njihove tvrdnje o skoroj invaziji Rusije na Ukrajinu, dodajući da je označavanje Rusije kao neprijatelja „vojna strategija NATO iz 2019.“

Nemački kancelar Šolc je nakon sastanka u Vašingtonu sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom rekao da su Nemačka i SAD „potpuno jedinstvene“ kada je reč o pitanju uvođenja sankcija Rusiji. Šolc, međutim, kako se navodi, nije išao tako daleko kao Bajden koji je na njihovoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da „više neće biti Severnog toka 2“ ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu pomoću „tenkova i vojnika“.

Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo su odlučile da pošalju dodatne trupe u borbene grupe NATO u Istočnoj Evropi, rekli su ministri odbrane dve zemlje u ponedeljak. Berlin će poslati još 350 vojnika u Litvaniju u okviru NATO operacije. Šolc je rekao u nedelju da je Nemačka spremna da pošalje vojnike u baltičke države.

Najozbiljnija bezbedonosna pretnja
Šef diplomatije EU Žozep Borelj je upozorio u ponedeljak da se Evropa suočava sa najozbiljnijom bezbednosnom pretnjom od Hladnog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari