Svet

0

Makron večeras u Berlinu posle posete Kijevu i Moskvi

Autor: SA/AP

Izvor: Beta, AP

Makron večeras u Berlinu posle posete Kijevu i Moskvi

Izvor: Beta/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je večeras u Berlinu da su moguća "konkretna rešenja" rusko-ukrajinske krize zahvaljujući obećanju koje mu je dao Vladimir Putin da neće biti dodatnog širenja napetosti.



Makron je doputovao u Berlin kasno posle podne, posle konsultacija u Moskvi i Kijevu, da bi razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) koji se vratio iz Vašingtona.

Francuski predsednik je novinarima u Kijevu rekao da je dobio uveravanja od Rusije i Ukrajine da će te dve zemlje poštovati mirovni sporazum iz Minska postignut 2014. godine, i da će se angažovati u pronalaženju konkretnih rešenja za smirivanje tenzija.

Jelisejska palata saopštila je da je Putin obećao da će razmotriti Makronove predloge.

Predlozi uključuju obavezu da se ne preduzimaju nove vojne inicijative ni sa jedne strane kao i početak dijaloga.

Na vojnom planu, Rusija bi takodje preuzela obavezu da povuče svoje vojne jedinice iz Belorusije, kada se manevri završe u februaru.

 

Makron sa Zelenskim u Kijevu, dan posle razgovora sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron došao je danas u Kijev, nastojeći da doprinese smirivanju krizu oko Ukrajine, dan posle višesatnog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi koji nije doneo napredak.

Makron se danas u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, dok rastu strahovanja od moguće ruske invazije na Ukrajinu. Moskva je razmestila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice, ali insistira da ne planira napad.

Kremlj od Zapada traži garancije da NATO neće primiti u članstvo Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, da će prestati da razmešta oružje u tim državama i da će povući snage iz Istočne Evrope, ali SAD i NATO ne pristaju na te zahteve.

Zapadni lideri su se poslednjih nedelja angažovali u brojnim diplomatskim naporima, u nadi da će doprineti deeskalaciji tenzija i sprečiti napad Rusije.

Razgovori na visokom nivou održani su u vreme zajedničkih vojnih vežbi Rusije i Belorusije. Ministarstvo odbrane Rusije je danas saopštilo da se šest velikih desantnih brodova kreće iz Sredozemnog ka Crnom moru radi vežbi.

Makronov jučerašnji razgovor sa Putinom trajao je više od pet sati, a francuski lider je novinarima posle rekao da može da kaže da "nema degradacije ni (dalje) eskalacije".

On je kazao da nije očekivao od Putina bilo kakve "gestove", navodeći da je njegov cilj bio da "spreči eskalaciju i da otvori nove perspektive" Dodao je da je "taj cilj ispunjen".

Putin je posle sastanka rekao da su SAD i NATO ignorisali zahteve Moskve, ali je nagovestio spremnost da nastavi pregovore sa Zapadom.

Američki predsednik Džozef Bajden juče se u Vašingtonu sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji će boraviti u Kijevu i Moskvi 14. i 15. februara.

Bajden je obećao da će rusko-nemački gasovod Severni tok 2, koji je završen ali još nije pušten u rad, biti blokiran "ako Rusija izvrši invaziju", odnosno ako njeni "tenkovi i vojnici ponovo pređu granicu Ukrajine".

Blokada gasovoda bi nanela ekonomsku štetu Rusiji, ali bi napravila probleme u snabdevanju i Nemačkoj.

Šolc je upozorio Ruse da bi u slučaju invazije "moglo da se desi mnogo više nego što su izračunali".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR