Preokret – samo što su uveli obaveznu vakcinaciju

Zakon o obaveznoj vakcinaciji stigao je već pred Ustavni sud Austrije, pošto je podnet prvi zahtev za proveru usaglašenosti sa Ustavom.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 08.02.2022.

11:35

Preokret – samo što su uveli obaveznu vakcinaciju
EPA-EFE/ALEX HALADA

Sud sada mora da pokrene postupak provere i prikuplja izjave iz vlade.

Ovo nije prvi put da se Ustavni sud bavi temom koronavirusa, jer je od aprila 2020. podneto više od 600 zahteva, odnosno žalbi vezanih za ovu temu.

Do sada je oko 500 podnetih žalbi rešeno.

Između četiri do šest meseci traje postupak provere zakona, što će biti vreme potrebno za proveru Zakona o obaveznoj vakcinaciji.

"Obavezna vakcinacija više nije potrebna"

Samo što je Zakon o obaveznoj vakcinaciji stupio na snagu u Austriji poznati austrijski virusolog Norbert Novotni tvrdi da obavezna vakcinacija više nije potrebna.

On je preporučio vlastima da ne kažnjavaju nevakcinisane.

"Zakon o obaveznoj vakcinaciji ima veze sa talasom delta soja, i s tim u vezi je bio opravdan", objasnio je on za ORF dodajući da su tada bolnice bile pune.

Sada, kada je zemlja suočena sa talasom omikron soja, sa jasno blažim oblikom oboljenja, ta mera, smatra Novotni, nije više potrebna.

Prema njegovim rečima, omikron soj je mutacija u pravom smeru, smeru ka sezonskom virusu.

Novotni ističe da će na jesen i zimu virus i ubuduće biti prisutan, ali da se protiv njega stanovništvo može zaštititi vakcinom.

Uz to on je uveren da striktne mere, kao zaključavanje ili ograničenja u ugostiteljstvu i trgovini, više neće biti potrebne.

Novotni preporučuje vlastima da ne povećavaju razdor u društvu i ne kažnjavaju.

Nevakcinisani, međutim, treba da plate, ali na drugačiji način, to jest treba da plaćaju testiranje.

Najavljuju dalje popuštanje mera

Austrijska vlada saopštila je danas da nastavlja s popuštanjem epidemioloških mera, koje će vratiti slobode u gotovo svim sferama života.

I pored velikog broja novozaraženih, stanje u jedinicama intenzivne nege u bolnicama, u poređenju sa prethodnim talasom, sada je u skladu s prognozama, istakao je kancelar Karl Nehamer.

On je ukazao da takvo stanje omogućava da se, pored već najavljenih popuštanja, sprovedu dalje mere ukidanja ograničenja slobode građana.

Tako će od 12. februara, kao što je bilo ranije najavljeno, biti ukinuto 2G pravilo u prodavnicama, čime će i nevakcinisani moći da ulaze u sve prodavnice.

U prodavnicama, međutim, na snazi ostaje obaveza nošenja FFP2 maski.

Ukida se i pravilo 2G u muzejima, galerijama, bibliotekama i drugim kulturnim ustanovama. Novo popuštanje predviđa prelazak sa 2G na 3G pravilo u frizerskim salonima, salonima lepote i sličnim mestima.

Time nevakcinisani ponovo dobijaju mogućnost, uz nošenje maski, da koriste usluge frizera, pedikira, manikira,...

Novina je i da će od subote biti ukinut maksimalni broj prisutnih na manifestacijama, ali uz 2G pravilo.

Na snazi ostaju epidemiološke mere kao što je obaveza nošenja maski na otvorenom i u zatvorenim prostorima.

U ugostiteljstvu radno vreme ostaje ograničeno do 24 sata.

Kancelar Nehamer je apelovao na građane da tokom raspusta budu obazrivi, nose maske i izbegavaju gužve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: