Zimske olimpijske igre u Kini: Na šta se sve žale sportisti - hladnoća, kovid mere i hrana

Pritužbe sportista su od takmičenja po niskim temperaturama do zabune oko pravila izolacije.
File photo of Frida Karlsson
Getty Images
Friuda Kalrson, švedska skijašica

Neki sportisti na Zimskim olimpijskim igrama u Kini žalili su se organizatorima pre svega zbog izuzetno hladnih uslova takmičenja i strogih pravila karantina uvedenih kako bi se sprečilo širenje koprona virusa.

Zimske olimpijske igre u Pekingu počele su pre četiri dana, a organizatori su obećali da će sve biti „bezbedno i sjajno".

Neki su pohvalili napore Kine da organizuje i osigura Igre u uslovima pandemije korona virusa.

Ali neki učesnici kažu da žive i treniraju u lošim uslovima, što ih je navelo da lobiraju kod organizatora, tražeći poboljšanja.

Švedska delegacija traži da se takmičenja u nordijskom skijanju održavaju ranije tokom dana kako bi se sportisti zaštitili od niskih temperatura.

Zahtev je usledio pošto se švedska takmičarka Frida Karlson tresla od hladnoće i bila je na ivici da kolabira na kraju trke u skiatlonu na 7,5km+7,5km u subotu.

Prema pravilima Međunarodne skijaške federacije, takmičenja nisu dozvoljena kada temperature padnu ispod -20 stepeni Celzijusovih.

Kada je takmičenje u ženskom skiatlonu održano, zvanično izmerena temperatura bila je -13 stepeni, ali šef švedskog tima Anders Bistrom rekao je novinarima da su temperature bila pre -31, s obzirom na hladan vetar.

„Postoji određena granica za održavanje takmičenja po niskim temperaturama, ali ne znam da li mere i efekat vetra", rekao je Bistrom novinskoj agenciji Rojters u nedelju.

Nisam sigurna da ću ovo izdržati"

Do sada je na Igrama prijavljeno nekoliko slučajeva korona virusa među sportistima i zvaničnicima timova, a mnogi su frustrirani zbog strogih mera i konnfuzije oko pravila izolacije.

Kina je učinila sve da spreči širenje virusa - zabranila je dolazak gledaocima iz inostranstva, a karata za praćenje događaja nema u slobodnoj prodaji.

Sportisti, zvaničnici delegacija, novinari su u posebnim „balonima" kako bi se sprečio kontakt sa lokalnim stanovništvom, a pravila kažu da svako ko uđe u te mehure mora da bude potpuno vakcinisan ili da provede 21 dan u karantinu.

Kineska pravila predviđaju da oni koji imaju simptome moraju u određenu bolnicu, a oni koji nemaju simptome ostaju u izolaciji.

Zaraženi će biti držani u izolaciji sve dok test ne bude negativan dva puta u razmaku od 24 sata. Posle toga, biće pušteni da ponovo budu u mehuru.

Ranije prošle nedelje, belgijska trkačica Kim Milemans uplakana je na Instagram profilu objavila video kako je prebacuju iz jedne izolacije u drugu.

„Nisam čak ni sigurna da će mi uopšte biti dozvoljeno da se vratim u [Olimpijsko] selo", rekla je ona u snimku.

„Nisam sigurna da mogu da podnesem još 14 dana u izolaciji i da se pripremim za takmičenje", dodala je.

https://www.instagram.com/p/CZeObbHBCnR/


Međunarodni olimpijski komitet je potom u saopštenju naveo da će joj biti data soba u Olimpijskom selu i da je spreman da je podrži.

Poljska brza klizačica Natalija Mališevska takođe je izjavila da je neočekivano puštena iz karantina noć pre kvalifikacione trke, da bi bila vraćena u izolaciju nekoliko sati pre takmičenja, posle pozitivnog testa.

„Više ne verujem ni u šta. Ni u testove. Nema igara. Za mene je sve ovo velika šala", napisala je ona na Tviteru na poljskom.

Ruska takmičarka u biatlonu Valerija Vasnjecova bila je nezadovoljna hranom u izolaciji, objavivši na Instagramu: „Već pet dana ovo je doručak, ručak i večera".

Njen profil je privatan, odnosno zaključan, ali sliku obroka - malo testenine, krompir i prepečeno parče mesa sa koskom - neki su podelili na društvenim mrežama.

BBC nije mogao da potvrdi ove tvrdnje.


U razgovoru sa novinarima u ponedeljak, sportski direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Kit Mekonel rekao je da su uslovi izolacije sportista glavni prioritet i da „preduzimaju korake da reše neke izazovne pojedinačne slučajeve".

U međuvremenu, drugi su pohvalili odlučne napore Kine da osigura igre bez virusa - redovno se dubinski čiste kreveti i sobe, koriste se dezinfikaciona sredstva, a u kuhinjama su roboti koji pripremaju i distribuiraju hranu.


Pogledajte video: Pet stvari koje treba da znate o Zimskim Olimpijskim igrama u Kini


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Musa kesedžija

    08.02.2022 18:29
    Sladoled
    Na zimskoj olimpijadi se žale na hladnoću.E svašta ću ovde pročitati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC