Svijet

"Putin obećao da za sada neće biti novih manevara blizu ukrajinske granice"

"Putin obećao da za sada neće biti novih manevara blizu ukrajinske granice"
Foto: Tanjug/AP arhiva | "Putin obećao da za sada neće biti novih manevara blizu ukrajinske granice"

KIJEV - Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da za sada neće sprovoditi nove vojne inicijative u blizini Ukrajine kao preteču moguće deeskalacije, rekao je francuski zvaničnik nakon razgovora Putina sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Ruski lider se, prema riječima francuskog zvaničnika, takođe saglasio da će trupe koje učestvuju u vojnoj vježbi na bjeloruskoj teritoriji u blizini ukrajinskih granica biti povučene kada se te ratne igre završe.

Sam Putin nije pomenuo takve ustupke kada je razgovarao sa medijima poslije šest sati razgovora sa Makronom u Kremlju kasno sinoć.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi da je Rusija preuzela takve obaveze.

Makron je najviše rangirani zapadni lider koji se sastao sa Putinom otkako je Moskva počela da gomila trupe u blizini Ukrajine.

Francuski zvaničnik je rekao da je tokom razgovora Makron pristao da "otvori dijalog o strateškim pitanjima", ali da nema detalja o tome šta bi taj dijalog mogao uključivati.

Putin je zahtijevao izmjene bezbjednosnih aranžmana u Evropi, uključujući obećanje da NATO nikada neće prihvatiti Ukrajinu, da rakete nikada neće biti raspoređene u blizini ruskih granica i da će zapadna alijansa smanjiti svoju infrastrukturu.

Francuski zvaničnik je dodao da je dogovor postignut i tokom razgovora o jačanju diplomatije u okviru takozvanog "normandijskog formata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije