Nova vest
Zimski sportovi

Utorak, 08.02.2022.

09:45

Američka tinejdžerka osvojila zlato za Kinu

Tinejdžera Ejlin Gu ispunila je svoju želju i osvojila zlatnu medalju za Kinu na Zimskim olimpijskim igrama.

Izvor: B92

Autor:B92

Američka tinejdžerka osvojila zlato za Kinu
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Gu, inače rođena u SAD, zlato je osvojila u slobodnom skijanju u disciplini "Big Air" ispred Francuskinje Tes Ledo i Švajcarkinje Matilde Germo.

Osamnaestogodišnja Kineskinja je do titule stigla sjajnom izvedbom u trećoj seriji gde se sa treće popela na prvu poziciju sa 188,25 bodova, 0,75 ispred prvog vaforita Ledo, trostruke šampionke "Iks igara".

Gu je već jedna od najpopularnijih sportistkinja sveta, a zahvaljujući sjajnim rezultatima i lepoti ima sponzorske ugovore vredne 2,5 miliona dolara.

"Ovo je najbolji momenat u mom životu.Najsrećniji trenutak, dan, šta god u mom životu. Ne mogu da verujem da se ovo dešava",
rekla je Gu nakon osvajanja zlata.

"I da nisam doskočila, osećam da bih poslala poruku svetu i nadam se ohrabrila više devojaka da ruše svoje granice. Ovo je bio moj najveći cilj. Podsetila sam sebe da uživam u trenutku i zabavljam se, bez obzira na sve. Bila sam zahvalna na šansi da budem ovde", dodala je nova olimpijska šampionka.

Njena pobeda je bukvalno "uzdrmala" internet sa skoro 100.000 komentara u prvih pola sata nakon pobede i u više od 300 miliona pregleda na vesti u vezi s njim na društvenim mrežama.

Ovo je već treće zlatno odličje za domaćine na ZOI u Pekingu čime je Kina trenutno izbila na vrh lestvice osvajača medalja.

Kina sada ima tri zlata i dva srebra, druga je Švedska s tri zlata, a treća Rusija ima dva zlata, tri srebra i dve bronze.

Gu s tribina je uživo pratila i kineska teniserka Šuaj Peng, za čiju dobrobit je svetska javnost bila vrlo zabrinuta poslednjih meseci jer je nestala iz javnosti nakon optužbi za seksualno zlostavljanje od strane političara.

Međutim, Peng je tokom vikenda u intervjuu za francuski Ekip demantovala da je zlostavljana, a sastala se i sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom.

U međuvremenu, iz Ženske teniske asocijacije (WTA) su saopštili da ih izjava Peng nije razuverila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

34 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu