Pozornica

"Junak u tregerima" nova predstava koja će biti postavljena na scenu DP RS

"Junak u tregerima" nova predstava koja će biti postavljena na scenu DP RS
Foto: N.N. | "Junak u tregerima" nova predstava koja će biti postavljena na scenu DP RS

BANJALUKA - Predstava "Junak u tregerima", koja će biti rađena po istoimenoj knjizi Jove Čulića, jednog od najnagrađivanijih pjesnika za djecu koji trenutno stvaraju u Banjaluci, biće prva premijerna izvedba ansambla Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) u tekućoj 2022. godini, a premijera se očekuje krajem marta. Na predstavi će raditi Dubravko Torjanac, reditelj iz Hrvatske, i Irina Somborac, scenografkinja iz Srbije, koji su proteklog vikenda već doputovali u Banjaluku zbog priprema.

Dramatizaciju teksta potpisuje Vesna Kusec Torjanac, dok će za muziku biti zadužen Petar Eldan. Do prve čitaće probe, polovinom februara, tehnički sektor DP RS izradiće scenografiju, kako bi umjetnički ansambl brže i funkcionalnije realizovao svoju prvu premijeru u ovoj godini.

Irina Somborac bila je autorka lutaka, kostima i scenografije za predstavu "Ivica i Marica", koju je Dragoslav Šilja Todorović režirao u DP RS aprila 2017. godine, dok je reditelju Dubravku Torjancu ovo prvi angažman u Banjaluci.

Ujedno, ovo će biti i prvi put da se na scenu postavlja neko od Čulićevih djela.  Stoga je ovaj pjesnik govorio za "Nezavisne" o tome koliko mu znači što će se "Junak u tregerima" naći i na daskama koje život znače.

Jovo Čulić
Jovo Čulić

"Pretpostavljam da je jedna od najvećih želja svakog književnog stvaraoca da mu se junaci izvuku iz knjige i zaigraju u nekom filmu, seriji ili predstavi. Svakako da se i ja tako osjećam. Presrećno. Drago mi je pa će mališani imati priliku da u lutkarskoj predstavi vide ono što se nalazi između korica ove knjige. Čitao sam dramatizaciju, kao i ideje reditelja, koje su stvarno odlične i originalne, a poznajući glumačku ekipu DP RS, koja je stvarno jedna vrhunska družina vanserijskih glumaca, uopšte ne sumnjam da će to biti predstava na 'duge staze'", kaže Čulić za "Nezavisne". On dodaje da se inače sve bitne stvari dešavaju skoro pa slučajno.

"Tako je bilo i ovaj put kada me je nazvala direktorica DP RS Ljiljana Labović Marinković da mi kaže impresije o knjizi 'Deset dečijih zapovesti' koju sam joj poklonio prije nekoliko dana. I poslije riječi hvale, došao je na red i na kritiku, a ona se odnosila na lektorske i korektorske greške koje su se našle u knjizi. Za dvije-tri greške sam znao, ali u tom momentu nije ih bilo moguće ispraviti jer je tekst rađen zajedno s ilustracijama i išlo je tako kako je išlo", navodi Čulić, otkrivajući da je baš to veče o kojem je riječ završavao rukopis "Junak u tregerima" i, kako dodaje, trebalo je da ga šalje ujutro na štampu.

To je, kako dalje kaže, pomenuo i direktorici DP RS.

"Ona se ponudila da ga pročita i provjeri još jednom prije slanja. Pošto sam prije razgovora s Ljiljanom bio dva sata na vezi s Brankom Stevanovićem, recenzentom knjige i načuveno poznatom 'cjepidlakom', čak većom i od mene, s radošću sam pristao da ga Ljiljana još jednom baci na 'rendgen', iskreno vjerujući da neće naći zarez viška ni manjka", kaže Čulić, koji dodaje da je poslije sat ili dva vremena dobio izlektorisan tekst. Kako se prisjeća, tu je bilo desetak stavki za ispravljanje - sve pedantno posloženo i objašnjeno. 

"Nisam mogao vjerovati. Pored toga Ljiljana je napisala čitavu stranicu hvalospjeva na račun 'Junaka'. Između ostalog, kako je tekst idealan za lutkarsku predstavu i kako već vidi određene dijelove iz knjige u predstavi i to mi je napisala na tako maštovit način i s tolikim ushićenjem da mi je bilo nestvarno. I tako je sve krenulo. I sada s velikim nestrpljenjem i tremom čekam da vidim predstavu", zaključuje Jovo Čulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije