Capital.ba

Meta zaprijetila da će ugasiti Fejsbuk i Instagram u Evropi

08.02.2022. / 9:00

MENLO PARK – Kompanija Meta je zaprijetila da će ugasiti Fejsbuk i Instagram u Evropi ako ne bude u mogućnosti da prenosi, skladišti i obrađuje podatke iz EU na svojim serverima sa sjedištem u SAD, ako se uvede novi zakon EU koji će ih ograničavati da upotrebljavaju podatke Evropljana, javlja ””Dejli mejl””.

Meta

FOTO: Agencije

Američki gigant zarađuje 6,8 milijardi dolara godišnje na evropskom kontinentu od prihoda od reklama, navodi britanski list.

Ova kompanija je upozorila da bi mogla da napusti zemlje u Evropskoj uniji, osim Veliku Britaniju koja više nije članica tog bloka, ako se uvede novi zakon EU koji će ih ograničavati da upotrebljavaju podatke Evropljana.

Podaci su od centralnog značaja za reklamni posao koji generiše skoro sav prihod kompanije, a okviri koji su nadgledali prenos informacija sa evropskog kontinenta sada su u periodu neizvesnog očekivanja.

Ključni aranžman o podacima “Štit privatnosti” između Evrope i SAD poništen je u julu 2020. sudskom odlukom EU.

U svom godišnjem izvještaju upućenom američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti, Meta je navela da trenutni propisi EU sprečavaju prenos podataka, koji je, kako je navela, od suštinskog značaja za njeno poslovanje.

Evropski regulatori trenutno pripremaju nove zakone koji će urediti kako da se podaci korisnika prenose u SAD.

Oni i američka vlada još razgovaraju o načinima za rješavanje ovog pitanja.     Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!