Najnovije vesti
Vesti Svet
SAD odobrile prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara, Kina traži od Vašingtona da otkaže plan

SAD odobrile prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara, Kina traži od Vašingtona da otkaže plan

Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju vojne opreme i usluga Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara za “održavanje i unapređenje” raketnog odbrambenog sistema "“patriot”" koje koristi to ostrvo, saopštio je Pentagon.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Patriot raketni sistem Foto: Tanjug/AP
Patriot raketni sistem

U saopštenju američke Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane (DSCA) se navodi da je dostavila potrebnu potvrdu kojom se o tome obaveštava Kongres, a nakon dobijanja odobrenja od Stejt departmenta za prodaju koju je zatražila ambasada Tajvana u Vašingtonu, prenosi agencija Rojters.

Raketni sistem Patriot na Tajvanu (foto: arhiva)
Foto: Ritchie B. Tongo / EPA;
Raketni sistem Patriot na Tajvanu (foto: arhiva)

Nadogradnja sistema protivvazdušne odbrane “patriot” bi “pomogla da se poboljša bezbednost primaoca, kao i u očuvanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže, ekonomije i napretka u regionu”, navodi se u saopštenju DSCA.

“Predložena prodaja služi nacionalnim, ekonomskim i bezbednosnim interesima SAD tako što podržava stalne napore primaoca da modernizuje svoje oružane snage i održi kredibilnu odbrambenu sposobnost“, navodi američka agencija.

Tajvan pozdravio odluku

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana je poručilo da “veoma pozdravlja” ovu odluku, i da će Tajvan, “suočavajući se sa kontinuiranom vojnom ekspanzijom i provokativnim akcijama Kine, održati svoju nacionalnu bezbednost čvrstom i nastaviti da produbljuje blisko bezbednosno partnerstvo između Tajvana i Sjedinjenih Država”.

Pročitajte još

Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da je odluka o nabavci novijih raketa “"patriot”" doneta tokom sastanka sa američkim zvaničnicima iz administracije predsednika Donalda Trampa u 2019. i da očekuje da će sporazum "stupiti na snagu" u roku od mesec dana.

Ambasador Kine u SAD upozorio je prošlog meseca da bi dve vojne sile mogle ući u vojni konflikt ako Vašington nastavi da podržava nezavisnost Tajvana.

Kina traži otkazivanje isporuke

-Vlada SAD bi trebalo da odmah otkaže svoje planove za isporuku oružja Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, dodajući da će Kina preduzeti “odgovarajuće mere” da zaštiti svoju bezbednost.

Džao Liđijan
Foto: Wu Hong / EPA;
Džao Liđijan

“Kina zbog toga izražava odlučan protest i snažnu osudu. Pozivamo SAD da se striktno pridržavaju principa “Jedne Kine” i odredbi tri kinesko-američka saopštenja, i da odmah ponište pomenuti plan isporuke oružja Tajvanu”, izjavio je kineski diplomata.

-“Kina će preduzeti neophodne i efikasne mere kako bi ojačala svoj suverenitet i osigurala svoje interese u sferi bezbednosti - dodao je Džao.