"Obećavam vam, ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, neće biti Severnog toka 2"

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je juče da, ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, neće biti Severnog toka 2.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 08.02.2022.

08:21

Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Bajden je rekao da ako Rusija izvrši invaziju ponovo, onda neće postojati Severni tok 2, preneo je Rojters.

Na pitanje kako bi to uradio, odgovorio je: "Obećavam vam da ćemo to moći da uradimo".

Šolc je tokom obraćanja istakao da Nemačka i SAD blisko sarađuju kako bi osigurale brzo uvođenje sankcija Rusiji u slučaju novog napada na Ukrajinu.

''To bi imalo znatne posledice po Rusiju", rekao je Šolc u Beloj kući.

On je kazao na spremnost Nemačke da znatnom sumom finansira ekonomsku stabilizaciju Ukrajine.

"Obezbeđujemo veoma veliki deo finansijske podrške Ukrajini a ta suma iznosi dve milijarde dolara. Spremni smo da to nastavimo", rekao je Šolc.

Severni tok 2 treba da bude registrovan kao nezavisni operater u Nemačkoj, kako bi se izvršilo pokretanje gasovoda, ali je Savezna agencija za energetske mreže (Bundesnetzagentur) suspendovala proceduru njegove sertifikacije zbog organizacionih i pravnih pitanja 16. novembra 2021, preneo je Tas.

Regulator je naglasio da će postupak sertifikacije biti suspendovan sve dok glavna imovina i ljudski resursi operatera ne budu prebačeni u vlasništvo njegove nemačke podružnice.

Kompanija Severni tok 2 AG, sa sedištem u Švajcarskoj, osnovala je 26. januara 2022. podružnicu i saopštila da će sedište te firme, koja je registrovana pod imenom "Gas za Evropu", biti u nemačkom gradu Šverinu, a njen zadatak je da upravlja nemačkom deonicom gasovoda.

"Severni tok 2" otkazao sastanak Zelenskog i Berboka

Ilustracija: Depositphotos/olena-design
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otkazao je sastanak sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok zbog nesuglasica u vezi sa gasovodom "Severni tok 2" i vojne pomoći za Kijev, preneo je Si-En-En (CNN).

"Izvor blizak ukrajinskoj vladi mi je rekao da je predsednik Zelenski danas otkazao sastanak sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok jer je ministarka odbila da kaže da li će Nemačka napustiti projekat Severni tok 2 ako Rusija izvrši invaziju, kao i zbog odbijanja Nemačke da pruži bilo kakvu direktnu ili indirektnu vojnu pomoć Kijevu”, napisao je na Tviteru novinar CNN-a Džejk Taper, a prenosi ruska agencija Tas.

Ovo otkazivanje je, kako je dodao, zvanično okarakterisano kao “greška u rasporedu”.

"Mnogi u istočnoj Evropi i u Kijevu sve više gledaju na Nemačku kao na ruskog saveznika nego na zapadnog", rekao je taj novinar CNN pozivajući se na isti izvor.

Berbok je juče otkrila da nije bila u mogućnosti da se sastane sa Zelenskim, jer je sastanku trebalo da prisustvuje i francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan, ali je francuska strana imala promenu planova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: