Naoružanje

SAD prodaju Tajvanu oružje za 100 miliona dolara

SAD prodaju Tajvanu oružje za 100 miliona dolara
Foto: Wikimedia | SAD prodaju Tajvanu oružje za 100 miliona dolara

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju vojne opreme i usluga Tajvanu u vrijednosti od 100 miliona dolara za "održavanje i unapređenje" raketnog odbrambenog sistema “patriot” koje koristi to ostrvo, saopštio je Pentagon.

U saopštenju američke Agencije za bezbjednosnu saradnju u oblasti odbrane (DSCA) se navodi da je dostavila potrebnu potvrdu kojom se o tome obavještava Kongres, a nakon dobijanja odobrenja od Stejt departmenta za prodaju koju je zatražila ambasada Tajvana u Vašingtonu, prenosi agencija Rojters.

Nadogradnja sistema protivvazdušne odbrane “patriot” bi “pomogla da se poboljša bezbjednost primaoca, kao i u očuvanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže, ekonomije i napretka u regionu”, navodi se u saopštenju DSCA.

"Predložena prodaja služi nacionalnim, ekonomskim i bezbjednosnim interesima SAD tako što podržava stalne napore primaoca da modernizuje svoje oružane snage i održi kredibilnu odbrambenu sposobnost“, navodi ta američka agencija.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana je poručilo da “veoma pozdravlja” ovu odluku, i da će Tajvan, “suočavajući se sa kontinuiranom vojnom ekspanzijom i provokativnim akcijama Kine, održati svoju nacionalnu bezbjednost čvrstom i nastaviti da produbljuje blisko bezbjednosno partnerstvo između Tajvana i Sjedinjenih Država”.

Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da je odluka o nabavci novijih raketa “patriot” donesena tokom sastanka sa američkim zvaničnicima iz administracije predsjednika Donalda Trampa u 2019. godini, i da očekuje da će sporazum "stupiti na snagu" u roku od mjesec dana.

Ambasador Kine u SAD upozorio je prošlog mjeseca da bi dve vojne sile mogle ući u vojni konflikt ako Vašington nastavi da podržava nezavisnost Tajvana, podsjeća britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije