08. februar  2022. 07.14  →  12.46 | Izvor: Tanjug

"Severni tok 2" otkazao sastanak Zelenskog i Berboka

KIJEV -

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otkazao je sastanak sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok zbog nesuglasica u vezi sa gasovodom “Severni tok 2” i vojne pomoći za Kijev, preneo je Si-En-En (CNN).

“Izvor blizak ukrajinskoj vladi mi je rekao da je predsednik Zelenski danas otkazao sastanak sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok jer je ministarka odbila da kaže da li će Nemačka napustiti projekat Severni tok 2 ako Rusija izvrši invaziju, kao i zbog odbijanja Nemačke da pruži bilo kakvu direktnu ili indirektnu vojnu pomoć Kijevu”, napisao je na Tviteru novinar CNN-a DŽejk Taper, a prenosi ruska agencija TASS.

zelenski

Ovo otkazivanje je, kako je dodao, zvanično okarakterisano kao “greška u rasporedu”.

“Mnogi u istočnoj Evropi i u Kijevu sve više gledaju na Nemačku kao na ruskog saveznika nego na zapadnog saveznika”, rekao je taj novinar CNN pozivajući se na isti izvor.

Berbok je juče otkrila da nije bila u mogućnosti da se sastane sa Zelenskim, jer je sastanku trebalo da prisustvuje i francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan, ali je francuska strana imala promenu planova.

Šolc: Šreder ne predstavlja Nemačku

Nemački kancelar Olaf Šolc distancirao se danas od ranijeg šefa nemačke vlade Gerharda Šredera i njegovih izjava povodom Ukrajine.

„Šreder ne govori u ime vlade, ne radi za vladu i nije vlada“, podvukao je Šolc u intervjuu za CNN .

Šolc je istakao da je on sada kancelar i da su političke strategije zemlje one koje on izgovori.

Naglasio je da vodi politiku za Nemačku, te poručio da pitanja oko angažovanja Šredera u Rusiji moraju biti postavljena njegovom nekadašnjem partijskom kolegi direktno.

U intervjuu CNN -u Šolc je izbegao da da jasan odgovor u vezi sankcija protiv Rusije.

Kao i tokom razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom on je izbegavao da govori o gasovodu „Severni tok 2“.

Tagovi