SLOBODA GOVORA, DROGE I KOVID KONTROVERZE: Zašto je Džo Rogan uprkos poganom jeziku najpopularniji podkaster
Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

spotifaj ga ne da

SLOBODA GOVORA, DROGE I KOVID KONTROVERZE: Zašto je Džo Rogan uprkos poganom jeziku najpopularniji podkaster

Planeta -

Podkast "The Joe Rogan Experience" (Iskustvo Dža Rogana) i njegov voditelj davno su prevazišli mogućnost "kanselovanja".

Daniel Ek, izvršni direktor Spotifaja poslao je dopis osoblju u kojem je naveo da su Roganove rasističke uvrede "neverovatno bolne" i potpuno protivne vrednostima kompanije ali je naglasio da "učutkivanje" Rogana nije rešenje.

Spotifaj se ovih dana suočava sa krizom bez presedana zbog Roganove kontroverne retorike o rasi i kovidu 19 zbog kojih su brojni izvođači i podkasteri napustili ovu platformu, uključujući Nila Janga, Džoni Mičel i druge.

Rogan se proteklog vikenda izvinio zbog korišćenja reči "čamuga" u svojim podkastima, poručivši da "nije rasista" i da već godinama ne koristi tu reč i da su snimci na kojima se čuje kako vređa Afroamerikance izvučeni iz konteksta.

Spotifaj je 2020. sklopio dogovor sa Roganom da ekskluzivno prenosi njegov izuzetno popularan podkast na svojoj platformi. Vol Strit žurnal je preneo da je ceo posao bio "težak" više od 100 miliona dolara.

Zbog Roganovih komentara mnogi su pozvali Spotifaj da ga otpusti i iako je Ek rekao da njegovi komentari "ne predstavljaju vrednosti ove kompanije" i da su šefovi porazgovarali sa Roganom o sadržaju njegove emicije ali i njegovoj istoriji korišćena "rasno neosetljivog jezika", Rogan ipak neće popiti otkaz. Samo će neke njegove emisije biti sklonjene sa Spotifaja, piše CNN.

Ko je Džo Rogan?

Voleli ga ili ne, Džo Rogan je i najpopularniji podkaster na svetu i jedan od najkontroverznijih. Sa malim timom, nekoliko mikrofona i prostorijom, 54-godišnjak iz Nju Džersija stvorio je svoj audio i video podkast koji je izuzetno slušan, bez obzira na to gde se nalazite u političkom spektru, piše Raša tudej.

Emitovan isključivo na Spotifaju, brzo je postao najslušaniji podkast na platformi, slušaniji i od podkasta CNN, Foksa, MSNBC-a pa čak i udarnog termina Takera Karlsona.

Skromni počeci

Sin bivšeg policajca, kao tinejdžer je počeo da se bavi mešovitim borilačkim veštinama (MMA), jer se "plašio da bude gubitnik“. Njegov entuzijazam za tekvondo prerastao je u karijeru nakon što je osvojio Otvoreno prvenstvo SAD i postao instruktor.

U intervjuu za Boston Herald 1999. godine, Rogan je rekao da je oduvek sanjao da postane profesionalni kik bokser, ali je takođe želeo da se okuša u komediji. Vežbao je stend ap nastupe i iz Bostona se preselio u Njujork gde je radio puno radno vreme kao komičar, a kasnije u Los Anđeles, gde je 1994. dobio svoju prvu TV ulogu u sitkomu "Hardball“.

Rogan je već bio medijska ličnost pre nego što je "osvojio" internet. Ljubitelji mešovitih borilačkih veština poznavali su ga kao komentatora i domaćina stotina MMA borbi. Ljubitelji komedije poznavali su ga iz sitkoma "NewsRadio". Uz komentatorsko-komičarske uloge, Rogan se oprobao i kao voditelj rijalitija "Faktor straha" gde su takmičari učestvovali u opasnim i često odvratnim izazovima.

Evolucija podkasta

Roganov uspon počeo je 2009. godine, kada je postao jedna od prvih mejnstrim ličnosti koji je pokrenuo podkast. "Iskustvo Džoa Rogana“ nije bilo ništa neobično – svi su radili slično uključujući Ilajdžu Vuda ili Lenu Danam. Ali dok su njihovi podkasti trajali samo nekoliko epizoda ili sezona, Rogan se istakao brojnim emisijama i zanimljivim gostima.

Veliki deo Roganove privlačnosti je kombinacija gostiju koje ima u svakoj emisiji i stepena do kojeg njegova publika može da ih upozna. Slušanje podkasta postalo je rutina za mnoge, koji četiri dana u nedelji slušaju njegov sadržaj uz jutarnju kafu ili na putu do posla.

Ono što je najvažnije je njegova autentičnost. Roganovi nedavni gosti su bili akademici kao što su Džejms Lindzi i dr Robert Epštajn; filmski reditelj Oliver Stoun; lični trener Ben Patrik; komičari Ari Šafir, Skot Tompson i Džim Gafigan; psiholog dr Džordan Peterson; i početkom januara, dr Robert Maloun, vodeća ličnost u pokretu protiv obavezne vakcinacije.

Pokrivajući teme u rasponu od politike i pandemije do tehnologije i takozvanih "ratova kulture“ Roganova emisija ima prst na pulsu društva i osvetljava sve što interesuje i dotiče Amerikance, još od kada je Donald Tramp najavio kandidaturu 2015.

Roganovom usponu je nesumnjivo pomogao njegov intervju sa Ilonom Maskom iz 2018. tokom kog su se obojica uduvali u emisiji. Iako je to možda negativno uticalo na Tesline akcije, Roganova reputacija je dosegla nebeske visine. Rogan je bio prvi koji je intervjuisao Aleksa Džonsa nakon što ga je JuTjub "kanselovao", pruživši popularnom desničarskom radio voditelju platformu da dopre do šire publike koja mu je inače bila zabranjena.

Kontroverze

RT navodi da interesovanje javnosti za Rogana potpiruju korporativni mediji koji ga mrze.

Kada je reč o političkim stavovima, Rogan je prilično u sredini. Fiskalni konzervativac i socijalni progresivac koji pak povlači crtu kada je reč o otvorenim granicama, transrodnoj deci, učešću bioloških muškaraca u ženskim sportovima i visokim porezima.

Veliki je pobornik slobode govora i prava na nošenje oružja što ga dovodi u sukob sa većinom demokrata. Zanimljivo je da je podržao levičara Bernija Sandersa za demokratskog kandidata 2020. ali je zbog svojih "transfobičnih" komentara, otuđio jedan deo Sandersovih "progresivnih" pristalica.

Dezinformacije

Rogan je 2021. pokrenuo lavinu kada je objavio da ima koronavirus. Pošto nije bio vakcinisan, odlučio je da koristi sporni lek ivermekti. CNN je tvrdio da je konzumirao "sredstvo za uklanjanje glista za konje“. Iako se ivermektin koristi u veterini, odobren je i za ljude, a Rogan je rekao da mu ga je prepisao lekar - iako ga američka Administracija za hranu i lekove nikada nije odobrila kao lek za kovid-19.

Roganovo odbijanje da se vakciniše, njegovo protivljenje obaveznoj vakcinaciji i njegova spremnost da pozove goste optužene za "širenje medicinskih dezinformacija“ rezultirali su brojnim pozivima da se on ukloni sa platforme zbog širenja dezinformacija. Jedan od njegovih gostiju bio je dr Robert Maloun jedan od tvoraca mRNK vakcine čiji stavovi o pandemiji su kršili politiku Tvitera o širenju dezinformacija o kovidu.

"Kum grandža" Nil Jang postavio je posle gostovanja Malouna ultimatum Spotifaju: Ili Rogan ili moja muzika. Jangu su se priključili i drugi muzičari uključujući Džoni Mičel ali je izvršni direktor platforme na kraju ipak prelomio - budući da Roganov podkast privlači tri miliona slušalaca i najslušaniji je na Spotifaju - i odlučio da zadrži Rogana i "prevaspita" ga.

I Rogan se izvinio rekavši da će se truditi da njegovi podkasti u budučnosti budu izbalansiraniji.

Ironično, upravo su ti pozivi na "gušenje" Rogana učinili da on postane još popularniji.

Opra za muškarce

Ponašajući se kao "Opra za muškarce", Rogan postavlja pitanja svojim gostima koja bi i sami slušaoci hteli da postave, ispitujući Džordana Petersona o psihologiji a Ilona Maska o održivoj energiji, tehnologiji i svemirskim putovanjima, Majka Tajsona o boksu a Edvarda Snoudena pa, o svemu i svačemu.

Ono što Rogana čini toliko popularnim je njegova spremnost da ozbiljno raspravlja o raznim temama i sluša bez previše osuđivanja. Nema problem da svoj podkast otvori za "loše ideje" ali ni da čuje obe verzije priče.

Nije intelektualac i ne predstavlja se kao takav. Slobodno priznaje svoje nepoznavanje stvari o kojima njegovi gosti žele da ga edukuju, i na taj način deluje kao provodnik za slušaoca. Za razliku od domaćina koji promovišu sopstvene političke stavove, Rogan je u velikoj meri otvoren za sve, i leve i desne.

Pošto je on "jedan od momaka“, svaka diskusija u emisiji više liči na opušteno ćaskanje koje bi dva prijatelja vodila uz viski i cigare umesto na formalni intervju iz kojeg je moguće izvući pet do 10 minuta nečeg zanimljivog. Drugim rečima, Roganov podkast je, navodi RT, mesto gde možete da čujete nekoga kako iznosi svoje stavove a da niko sa druge strane stola ne viče na njega jer se ne slaže sa njim.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja