Читај ми!

Kako da znate da ste zaista kupili vodootpornu obuću

Kako izabrati obuću koja ne propušta vodu i kome se žaliti ako vam noge, uprkos obećanjima prodavaca, ostanu mokre?

Na rafu piše da je obuća za zimu i da je vodootporna, a na deklaraciji da je namenjena za suvo vreme. Šta smo kupili obično shvatimo tek kada nas iznenadi prva jača kiša ili sneg.

"Dešavalo se da piše da je obuća vodootporna, a dokaže se suprotno – da nije. Dolazila sam i da vratim, međutim, oni neće to da učine", priča jedna Beograđanka.

Posle malo ko ima vremena i strpljenja da vraća obuću u prodavnice i traži zamenu ili novac nazad. Deklaracija se često nalazi na kutiji i to je jedan od razloga što je ne pročitamo na vreme.

"Savet za potrošače je da čitaju deklaraciju prilikom kupovine obuće. Većina je deklarisana kao obuća za suvo vreme. Ukoliko primete nepravilnosti, na primer da je proizvođač označio obuću da je vodootporna, a da stoji u deklaraciji da je za suvo vreme, mogu se obratiti tržišnoj inspekciji ili našoj organizaciji", ukazuje Nikica Jovanović iz  Udruženja potrošača Srbije.

Dakle, ako na čizmi piše "voterpruf", ali ne i na deklaraciji, nećete imati pravo da se žalite ako vam noge budu mokre. Ako na deklaraciji piše da ne propuštaju vodu, to je jedina garancija.

"Ako to piše u redu je, isto što treba da provere, obavezno ta obuća koja je vodonepropusna mora da ima zatvoren jezik, znači jezik ušiven, zatvorenog tipa. Ako je jezik slobodan, to ne ispunjava uslove vodonepropusnosti", objašnjava Lazar Ilić iz Jugoinspekta.

Ako uložimo žalbu u prodavnici, trgovac je dužan da pošalje obuću na proveru i testiranje u neku od specijalizovanih laboratorija. U Jugoinspektu svake nedelje testiraju desetak pari obuće. Inače, kažu, u 80 odsto slučajeva ispostavi se da su reklamacije kupaca opravdane.  

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво