');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

"NISMO DOBILI PREDLOG PRIŠTINE O GLASANJU SRBA" Portparol EU Stano: EU je spremna da pomogne i predstavi ideje koje su u skladu sa evropskom praksom

Portparol EU, Peter Stano, demantovao je pisanje prištinske ”Demokracije” da je glavni pregovrač Prištine, Besnik Bislimi, podneo ”konkretan predlog” specijalnom predstavniku EU, Miroslavu Lajcku, koji formuliše modalitet glasanja Srba na KiM tokom predstojećih izbora u Srbiji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
peter stano Foto: Evropska komisija / Tanjug
peter stano

”Ništa od pomenutog se nije niti postavilo niti predstavilo specijalnom predstavniku EU Lajčku tokom njegovih razgovora u Prištini prošle nedelje”, izjavio je Stano za Tanjug.

Peter Stano dodaje da je, kada je rač o glasanju Srba sa KiM na izborima u Srbiji, na Beogradu i Prištini da se angažuju u pregovorima i nađu neophodnah konsenzus.

Pročitajte još

”EU je spremna da pomogne i predstavi ideje koje su u skladu sa evropskom praksom, ali osnovna odgovornost je na stranama da dođu do dogovora, što je specijalni predstavnik Lajčak jasno i rekao tokom prošlonedlejne posete Prištini”, zaključio je Stano.

Prištinska ”Demokracija” prenela je informaciju da je glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi podneo specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku predlog od četiri tačke o tome kako bi mogli da se održe izbori na Kosovu 3. aprila.

Predlog navodno predviđa da će Srbiji biti dozvoljeno da održi izbore na KiM ako u svim dokumentima i na biračkim mestima koristi naziv "Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu" i da će Vlada Kosova dodeliti ”imunitet i diplomatske privilegije” biračkim mestima i pojedincima uključenim u organizaciju izbora.

Predlog podrazumeva da bi misija OEBS-a na Kosovu trebalo da organizuje održavanje izbora i prikupljanje glasova na biračkim mestima, ali i zabranu srpskim političkim partijama i političarima da vode kampanju na teritoriji Kosova.

Prištinski navodni predlog podrazumevao i reciprocitet koji bi se primenjivao na građane tzv Kosova koji žive u Srbiji.