SZO: Kovid poremetio pružanje osnovnih zdravstvenih usluga u 92 odsto zemalja

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da su poremećaji u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga, izazvani pandemijom koronavirusa, zabeleženi u 92 odsto od 129 zemalja.
SZO: Kovid poremetio pružanje osnovnih zdravstvenih usluga u 92 odsto zemalja
Foto: 021.rs
Rezultati studije, sprovedene u novembru i decembru prošle godine, pokazuju da su usluge "pretrpele ozbiljan uticaj" i da je zabeležen "mali ili nikakav napredak" u odnosu na istraživanje s početka 2021.
"Rezultati analize naglašavaju važnost hitnog delovanja za rešavanje velikih izazova zdravstvenog sistema, oporavak usluga i ublažavanje uticaja pandemije kovida19", navodi se u izveštaju SZO.
Poremećaje u pružanju hitne pomoći prijavilo je 36 odsto zemalja, što je porast u odnosu na 29 odsto početkom 2021. i 21 odsto u prvom istraživanju 2020, prenosi Rojters.
 
Obavljanje neobaveznih operacija kao što su zamena kuka i kolena poremećeno je u 59 odsto zemalja, a nedostaci u rehabilitacionoj i palijativnoj nezi zabeleženi su u otprilike pola zemalja.
 
Anketa je sprovedena u vreme velikog porasta broja zaraženih u brojnim zemljama zbog zaraznije omikron varijante koronavirusa, što je opteretilo bolnice, dodaje Rojters.
  • Neptun

    08.02.2022 08:32
    Netačno
    Svuda je prošlo bez problema samo kod nas pojma nemaju, samo kod nas su krali, samo kod nas se umiralo i samo kod nas se leči preko jutjuba. Prestanite da lažete narod.
  • Jeegy

    08.02.2022 08:18
    ma...
    Nije Covid poremetio zdravstvene usluge, vec ove glupe mere i medicinski politicari. Izgubismo dve godine pod ovim merama protiv gripe umesto da su sve resili jos 2020-e. Jesu vredele mere, vakcine i sve ostalo sto je pratilo ovu glupost? Ocigledno je da nisu i nista nije zaustavilo OVO sto lebdi. Vreme ce jos dodatno pokazati da smo taoci ljudske gluposti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.