"Deva je simbol zločina nad Srbima i Jevrejima"

Direktor Jerusalimskog centra Efraim Zurof uputio je pismo šefu delegacije EU u Izraelu Dimitru Cančevu povodom projekta kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.02.2022.

17:26

EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

On u pismu navodi da je Deva simbol saradnje Albanaca sa nacistima i da takvoj osobi ne bi trebalo odavati počast.

Zurof u njemu takođe navodi da se plaši da će eventualno pretvaranje Devine rezidencije u regionalni kulturni centar napraviti suprotan efekat, s obzirom na identitet njenog nekadašnjeg vlasnika.

"Upravo smo saznali da su Evropska unija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj preduzeli rekonstrukciju i renoviranje doma ozloglašenog albanskog nacističkog saradnika Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, na Kosovu. Plan je da se rezidencija pretvori u regionalni kulturni centar. S obzirom na identitet njenog istaknutog bivšeg stanara, verovatno će postići suprotan efekat, budući da će biti odata počast pojedincu koji je odigrao istaknutu ulogu u nacističkoj okupaciji delova Srbije i u regrutovanju Albanaca za službu u diviziji Vafen-Š", navodi Zurof.

On je podsetio da je Deva imao aktivnu ulogu u borbi protiv antinacističkih srpskih i albanskih partizana, kao i u progonu i deportaciji stotina Jevreja u koncentracioni logor Sajmište.

Pored toga Zurof podseća da je kao ministar unutrašnjih poslova u kolaboracionističkoj vladi Redžepa Mitrovice Deva bio odgovoran za progon i ubistva brojnih Srba.

"Deva je simbol saradnje Albanaca sa nacistima i uloge koju su imali u zločinima nad Srbima i Jevrejima.

Takvoj osobi ne treba odavati počast, niti njenu rezidenciju pretvarati u regionalni kulturni centar, jer njegova dela simboliziju ekstremističku genocidnu ideologiju", naveo je Zurof u pismu delegaciji EU. Detaljnije pročitajte:

Nemačka zapretila Prištini: "Ne izvrćite istinu"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: