Oglasio se i Plenković: "Nepotrebna neugodnost"

I hrvatski premijer Andrej Plenković oglasio se povodom skandala sa plagiranim motivom kune na hrvatskoj kovanici evra.

Region

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.02.2022.

17:45

Oglasio se i Plenković:
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

On je rekao da je reč o nepotrebnoj "neugodnosti" i da je pobednike na konkursu pitao da li je iko od njih u HDZ-u jer se plašio da bi se nešto moglo dogoditi.

Radi se o kovanici na kojoj se nalazi motiv kune, koji je, kako se ispostavilo, preuzet s fotografije jednog britanskog fotografa bez dozvole. Stjepan Pranjković, autor sporne hrvatske kovanice evra, obavestio je dopisom Hrvatsku narodnu banku (HNB) da povlači svoj predlog.

Tesla na kovanici je najmanji "problem" za Hrvatsku, izgleda da je motiv kune falsifikat?

"Trebalo je reći 'ja sam taj i taj, mogu li da koristim vašu fotografiju', nešto platiti ako treba i to bi onda bilo drugačije. Autori su potpisali izjavu da je sve što su dali njihovo. Ovo je jedna neugodnost koja je nepotrebna. Bitno je da se pogleda drugo ili treće rešenje, odabere jedno, i da se ide dalje", rekao je Plenković na konferenciji za novinare, prenosi Index.

Dizajner hrvatskih kovanica raskrinkan - tražio pomoć po grupama na Fejsu: "Dizajniram neke novčiće"

Dodao je da je dobitnike pitao da li je iko u HDZ-u jer se bojao da bi nešto moglo da se dogodi.

"Mislim da treba poštovati akademska prava", rekao je Plenković.

Falsifikat? Oglasila se Komisija: "Proveravamo"

Autor prvonagrađenog rešenja Pranjković je, podseća hrvatski portal, za svoj rad dobio 70.000 kuna (oko 9.300 evra), a on je autor i dva drugoplasirana rada, za koje je dobio dva puta po 35.000 kuna (po 4.640 evra).

Drama u Hrvatskoj još traje, a sada je objavljeno i drugoplasirano rešenje FOTO

Šta će se dalje događati u vezi sa ovim slučajem i dizajnom hrvatske kovanice evra biće odlučeno danas, dodaje se u informaciji.

Otkriveno kako će izgledati hrvatska kovanica sa Teslinim likom FOTO

Ovim povodom se ranije tokom dana oglasilo i Hrvatsko dizajnersko društvo, koje je poručilo da očekuje "preuzimanje odgovornosti HNB-a za neprofesionalno sprovođenje konkursa za dizajn koji je rezultirao neveštim, nedizajnerskim i spornim rešenjima koja ne doprinose kvalitetnoj prezentaciji Hrvatske u Evropi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: