Sijarto i Selaković: Odnosi Mađarske i Srbije korisni za obe zemlje 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske Nikola Selaković i Peter Sijarto ocenili su danas da učestalost bilateralnih sastanaka svedoči o dobrim odnosima koji su korisni za obe zemlje.

„Od decembra prošle godine ovo je sedmi put da se sastajemo. Sadržajnost i učestalost našeg dijaloga svedoči o dobrim odnosima Srbije i Mađarske i o našim izuzetnim ličnim odnosima“, rekao je Selaković novinarima nakon sastanka u Beogradu na kom su razgovarali o sveobuhvatnoj saradnji, pre svega u oblastima ekonomije i trgovine.

Selaković je naveo da je Mađarska uz Italiju i Nemačku treća zemlja članica Evropske unije kada je reč o ekonomskim odnosima.

„Za prvih 11 meseci (2021. godine) naša trgovinska razmena je dve milijarde 70 miliona evra. To je svakako naša saradnja na različitim infrastrukturnim projektima, Turski tok, izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte i sva pitanja naše saradnje koja obuhvataju naše građane koji žive u pograničnom pojasu“, rekao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da je bilateralna saradnja dodatno „krenula uzlaznom putanjom“ pretprošle godine kada je potpisan Sporazum o kolokaciji, tj zajedničko deljenje prostora u ambasadama i konzulatima, pa Srbija tako od nedavno u La Valeti na Malti po prvi put stalno diplomatsko prisustvo upravo u mađarskim diplomatskim prostorijama.

„Cilj je da kada dođe do pridruživanja Srbije Evropskoj uniji da u tom momentu sve veze između Srbije i Mađarske budu ne naši planovi nego naša realnost“, dodao je.

Sijarto je odnose Srbije i Mađarske ocenio kao „vrhunske“ i „na istorijskom nivou“, dodajući da su ti odnosi „profitabilni i korisni za obe zemlje“.

„Da nemamo ovakvu energetsku saradnju sada bismo bili žrtve energetske krize sa kojom je suočen zapadni deo Evrope. Da smo podlegli pretnjama sankcijama, da nismo zastupali sopstvene nacionalne interese i da nismo izgradili taj gasovod danas bismo se zaista suočavali sa ogromnim problemima u pogledu snabdevanja gasom“, rekao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je izjavio da Srbija i Mađarska takođe uspešno sarađuju i u sprečavanju „migracijske navale“ i „organizovanih kriminalnih grupa koje krijumčare ljude“.

„Pomažemo Srbiji da odbrani svoju granicu sa (Severnom) Makedonijom i zahvalni smo jer što više ilegalnih migranata uspete da zaustavite na južnoj granici Srbije manje će ih doći do severne granice (sa Mađarskom)“, rekao je.

On je ocenio i da će dalja saradnja dve zemlje, ali i položaj Mađara u Srbiji i Srba u Mađarskoj zavisiti od izbora koji se u obe zemlje održavaju istog dana, 3. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari