U decembru poskupelo sve osim energije - "cegeri i novčanici sve prazniji"

Statistički pokazatelji na kraju prošle godine pokazuju da se tendencije ekonomskih kretanja usmeravaju u pozitivnom pravcu.
U decembru poskupelo sve osim energije - "cegeri i novčanici sve prazniji"
Foto: Pixabay
Tako se ocenjuje u mesečnom biltenu Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ekonomskog instituta u Beogradu. 
Autori navode da podaci o industrijskoj proizvodnji za decembar 2021. ukazuju ne samo da jača rast ukupne industrijske proizvodnje već i da je prerađivačka industrija, nakon opadanja i potom stagnacije, počela da raste, te da su i za ukupnu i za prerađivačku industriju karakteristični i desezonirani i međugodišnji porast.
Kada je o inflaciji reč, u analizi se ističe da je međugodišnja stopa inflacije još u septembru 2021. premašila gornju granicu ciljanog inflacionog raspona i bila najveća posle avgusta 2013. godine. U oktobru, novembru i decembru je rast međugodišnje inflacije ubrzavan, a u decembru je mesečni porast cena bio više nego upola manji u odnosu na prethodna četiri meseca.
 
"Mesečna inflacija je u decembru usporena isključivo pod dejstvom privremenih faktora jer je, pri njenoj povišenoj baznoj komponenti, snižena nebazna komponenta. Za razliku od mesečne, međugodišnja inflacija je ubrzana i to pretežno pod dejstvom stalnih faktora, jer je povećanje njene bazne komponente bilo veće od povećanja nebazne komponente", navodi se u izveštaju MAT.
 
U decembru najviše porasle cene usluga
 
Navodi se da je ubrzanje rasta cena usluga u decembru bilo glavni uzročnik ubrzanja bazne inflacije u tom mesecu, jer su usluge u novembru poskupele za 3,3 odsto, a u decembru za 3,8 procenata. Posmatrano, na mesečnom nivou u decembru su poskupele sve osnovne kategorije potrošačke korpe osim energije, čije su cene ostale na novembarskom nivou. 
 
Osnovne kategorije potrošačke korpe poskupela su i na međugodišnjem nivou pa su prehrambeni proizvodi poskupeli za 12,1 odsto, najviše zbog poskupljenja svežeg voća i povrća, energija je poskupela za 13,4 odsto, a neprehrambeni proizvodi bez energije za četiri odsto.
 
Kada se međugodišnja inflacija u Srbiji uporedi sa kretanjima u zemljama Evropske unije dođe se do podatka da je Srbija imala višu međugodišnju inflaciju od proseka EU i u novembru i u decembru prošle godine. Međugodišnja inflacija u novembru bila je niža nego u dve zemlje Evropske unije.
 
U novembru i decembru međugodišnja inflacija je, prema konceptu harmonizovanog indeksa potrošačkih cena, u Srbiji iznosila 7,5 odsto i 7,9 odsto a u Evropskoj uniji 5,2 i 5,3 odsto. U poređenju sa našom zemljom, višu međugodišnju inflaciju u novembru imale su Estonija, 8,6 odsto i Litvanija, 9,3 odsto a u decembru, Poljska, osam procenata, Litvanija 10,7 i Estonija 12 odsto.
 
ASNS: Zabrinjavajući rast cena
 
Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) upozorila je danas da građanima Srbije ozbiljno preti turski scenario, jer cene neprestano rastu, i to najviše, dvocifreno za osnovne potrebe, saopštio je taj sindikat.
 
Kako je istaknuto, cene hrane su porasle 13 odsto za godinu dana - mesa 14 odsto, povrća 22 odsto, ulja 20 odsto, stanarina sedam odsto, struje osam odsto, uglja i drva 11 odsto, benzina 23 odsto, a do maksimuma su povećani porezi na imovinu i komunalije.
 
Pri tom zarade bi, barem teorijski, trebalo da se povećaju za 9,4 odsto, a penzije za 5,5 odsto. Očigledno je da je rast cena već uveliko poništio efekat eventualnog povećanja zarada, i da su cegeri i novčanici sve prazniji, a građani sve teže podmiruju elementarne potrebe, ukazala je ASNS. 
  • Mitke83

    08.02.2022 00:28
    I tintare su sve praznije,čim su ovi na vlasti ovoliko dugo...
  • Paja

    07.02.2022 20:05
    Ravnozemljas
    Sace napraviti jos koji spomenik i kilometar puta i odmah ce narod ziveti bolje!
  • Milovan t.

    07.02.2022 17:50
    Milovan t.
    Gradjani sve siromasniji i zaduzeniji a SNS bagra sve bogatija! Ustajte ljudi,da sprecimo nacionalnu tragediju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.