Petković: Pomoć Rusije po pitanju Kosova neprocenjiva 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je za Beograd, podrška i pomoć Rusije po pitanju Kosova, „od neprocenjivog značaja“.

Petković je u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom ocenio da je na Kosovu „nastavljena kampanja pritisaka i represije nad srpskim narodom“ i optužio prištinske vlasti da „otvoreno nastoje da ugroze i ukinu sva politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji“.

Kako je saopšteno iz Kancelarije, Petković je tokom sastanka kazao da od predstavnika međunarodne zajednice očekuje da „svojim autoritetom“ omoguće izjašnjavanje srpskog naroda na predstojećim izborima na Kosovu i time „spreče posledice koje bi mogle da ugroze sve šo je do sada dogovoreno u Briselu“.

Podsetio je da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, za razliku od Prištine koja kako je naveo, devet godina ne želi da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) kao „ključni element dosadašnjeg toka dijaloga“.

Povodom najava vlasti u Prištini da će obnoviti kuću kolaboracioniste iz Drugog svetskog rata, Džafera Deve, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da se Beograd „dosledno protivi Kurtijevim pokušajima revizije istorije i relativizacije zločina albanskih fašista u Drugom svetskom ratu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari