Svijet

Satelitski snimci pokazali približavanje ruskih trupa granici s Ukrajinom

Satelitski snimci pokazali približavanje ruskih trupa granici s Ukrajinom
Foto: Screenshot/CNN | Satelitski snimci pokazali približavanje ruskih trupa granici s Ukrajinom

VAŠINGTON - Novi satelitski snimci koje je dobio CNN pokazuju da je velika baza u kojoj su se nalazili ruski tenkovi, artiljerija i municija u blizini ukrajinske granice u velikoj mjeri ispražnjena, a oprema je, kako se navodi, premještena mnogo bliže granici.

Kako se navodi, baza se nalazi u Jelnji, jugoistočno od grada Smolenska i oko 260 kilometara od ukrajinske granice.

Velike količine naoružanja prebačene su tamo krajem 2021. godine, uključujući oko 700 tenkova, borbenih vozila pješadije i lansera balističkih projektila, a veći dio te opreme je sada nestao, prema radarskim satelitskim snimcima koji su dobijeni 6. februara.

"Čini mi se da je značajna količina vozila (tenkova, artiljerije i drugih pomoćnih vozila) otišla sa sjeveroistočnog parkinga vozila, a da su dodatna oklopna vozila otišla iz centralnog parkinga", izjavio je za CNN viši direktor kompanije za satelitske snimke "Maksar" Stiven Vud.

Stručnjak za praćenje vojnih kretanja u kompaniji "Rohan konsalting" Konrad Muzika kaže da je ono što se dogodilo u Jelnji jedna od nekoliko "važnih promjena u sastavu ruskih snaga i njihovim lokacijama".

"Ulazimo u novu fazu gomilanja trupa gdje vidimo da se unaprijed pozicionirane jedinice popunjavaju dodatnim osobljem i da se ta oprema vjerovatno premješta u pokazne zone", poručio je on.

Snimci na društvenim mrežama koji su načinjeni posljednjih dana pokazuju dio te opreme u vozovima i na putevima mnogo južnije, u regionu Brjanska, a koji je blizu Ukrajine, dok su oklopna vozila iz tih jedinica prethodno bila postavljena u Jelnji.

Muzika je rekao da su primijećena značajna kretanja vojske i na drugim mjestima.

"Vidimo ogroman priliv vozila i osoblja u Kursk", napisao je on na Twitteru u nedjelju.

Kursk je udaljen oko 100 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Rusija bi mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu u roku od nekoliko dana ili nedjelja, ali bi mogla da se odluči i za diplomatski put, izjavio je juče savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Moguća ruska akcija mogla bi uključivati aneksiju ukrajinskog regiona Donbas, sajber napade ili invaziju na Ukrajinu u punom obimu, rekao je on za Ej-Bi-Si njuza.

Saliven je rekao i da bi ruska vojna akcija protiv Ukrajine mogla da uslijedi koliko sutra i da bi mogla da traje nekoliko nedjelja.

Kremlj je više puta negirao bilo kakve planove za vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije