Dostupni linkovi

U Srbiju stigao lek protiv COVID-a 'Paxlovid'


Ministarstva zdravlja Srbije je saopštilo da je napravljena distributivna lista na osnovu koje će lek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama u zemlji.
Ministarstva zdravlja Srbije je saopštilo da je napravljena distributivna lista na osnovu koje će lek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama u zemlji.

U Srbiju je stigao prvi kontingent leka "Paxlovid" protiv COVID-19, objavilo je 7. februara Ministarstvo zdravlja.

Evropska agencija za lekove (EMA) je 27. jaunara odobrila pilulu "Paxlovid" američke kompanije Pfizer za lečenje odraslih osoba koje su ugrožene od težeg oboljenja.

Na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije se navodi da je napravljena distributivna lista na osnovu koje će lek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama.

"Lek Paxlovid je antivirusni lek koji sadrži dve komponente ritonavir i nirmatrelvir i namenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman COVID-19 infekcije, kod odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Sa primenom leka preporučljivo je započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptoma", navodi se u saopštenju u Ministarstva.

Ministarstvo navodi i da je Srbija krajem prošle godine zajedno sa SAD i Velikom Britanijom potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Pfizer o nabavci ovog leka.

Antiviralni lekovi deluju tako što smanjuju kapacitet virusa da se replicira i time koče bolest.

SAD, Kanada i Izrael su među zemaljama koje su već odobrile upotrebu Pfizerove pilule.

U Srbiji je od zvaničnog proglašenja pandemije, od posledica korona virusa preminula 13.991 osoba, a zaraženo je 1,7 milona ljudi.

XS
SM
MD
LG