Pala je vlada Zdravka Krivokapića formirana u odajama manastira Ostrog i koncipirana po, kako je kazao, biblijskom obrascu 12 apostola. Ekspertima je namenio mesto apostola po kriterijumu stručnost, a ne po tome „ko je Srbin a ko Crnogorac“.

Stručnost, ispostaviće se, značila je bliskost crkvi i Beogradu.

„Vi znate da postoje mnogobrojni dokazi da je neko rekao ‘ako imaš vere pomerićeš planinu sa jednog na drugo mesto’, pa se to desilo, stvarno se fizički desilo“, govorio je Krivokapić. Tvrdio je ovaj profesor mašinstva i da ako „imate veru, nećete se zaraziti pričešćem istom kašikom sa drugim vernicima“, da su, uz veru, i mere protiv virusa korona besmislene.

Prvi raskol u vladi počeo je smenom ministra pravde Vladimira Leposavića, inače pravni savetnik Mitropolije crnogorsko primorske. Prosrpski DF tada je počeo blokadu parlamenta.

Helikoptersko ustoličenje mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju dovelo je do raskola sa koalicionim partnerom – pokret URA. Krivokapić je priznao u četvrtak da je vlada pala zbog Cetinja te da je od tada oklevao da smeni Dritana Abazovića.

Prisetimo se da su tokom ove vlade iz Beograda vođene „bitka za Nikšić“ gde je uspešno instalirana pročetnička vlast čiji su poklonici bukvalno zapišali spomenik LJubu Čupiću, simbolu antifašističke borbe. Opštini Nikšić je nedavno od predsednika Srbije donirano dva miliona evra sredstava namenjenih za infrastrukturu, sport, kulturu?! Zbila se i „bitka za Mojkovac“, dok su ikonografije „srpskog heroja“ iz Srbije preslikane na fasade zgrada po CG.

Da li je izlišno zapitati se zašto se u Srbiji „oplakuje“ pad Krivokapićeve vlade umesto da se podrži stav izglasan u parlamentu, pa kakav god da je, njihov je, to je stav suverene Crne Gore!?
Pa jeste, jer su i proevropska opozicija, bar se tako deklarišu, kao i vlast, koja tvrdi da joj je cilj ulazak u EU, zdušno podržavali litijašenje i širenje ideje „srpskog sveta“. Isto tako ćutke podržavaju sve ono što Dodik radi u BiH.

U prebiranju prljavog veša ovih dana ogoljena je nelogičnost tročlane koalicije, koja ni po ideologiji, strateškim opredeljenjima ni sastavu nije odražavala građansku i multietničku Crnu Goru.

Dok se u Skupštini raspravljalo o smeni njegove vlade Krivokapić je sa ministrima, mimo znanja MUP-a, usvojio spornu Odluku o izmeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva. Ova vlada izdala je rekordan broj počasnih državljanstava -274 od čega 170 državljanima Rusije. Sve traljavo i aljkavo što su radili oni pre njih ovi su nastavili.

U petak je u parlamentu CG pobedila demokratija i civilizacijske vrednosti. Put do građanske i demokratske vlade je dug ali nadajmo se da će naši susedi uspeti u borbi za pomirenu, evropsku i demokratsku državu svih njenih građana i građanki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari