Zdravlje

Tehnike koje će vam pomoći kod anksioznosti

Tehnike koje će vam pomoći kod anksioznosti
Foto: Ilustracija | Tehnike koje će vam pomoći kod anksioznosti

Kada ste anksiozni javljaju se osjećanja straha, panike, napetosti i zabrinutosti, dok se na tjelesnom planu javlja znojenje, drhtanje, ubrzano disanje, glavobolja, napetost mišića.

Kako bi sebi pomogli da se bar malo osjećate bolje, isprobajte jednu od ovih tehnika koje će vam pomoći da se "prizemljite" i riješite napetosti, savjetuje psihološkinja Suzan Flečer.

Istegnite se - Važno je da budete svjesni u kom stanju je tijelo kada ste anksiozni, a svjesno istezanje tijela će pomoći da se riješite tenzija i napetosti.

Vježbajte vizualizaciju - Ako vam je teško da percipirate određene stvari, pokušajte da koristite maštu kako bi se "premjestili" na neko drugo mjesto. Zamislite neku mirnu lokaciju na kojoj ste uvijek opušteni - tako ćete povratiti fokus.

Pomazite ljubimca - Ako imate dlakavog ljubimca, povežite se s njim, jer oni pružaju osjećaj prijatnosti i povezanosti, a to je velika pomoć ako um i tijelo moraju da se smire

Okupajte se hladnom vodom - Možda vam to intuicija ne nalaže, ali hladan tuš ili samo umivanje hladnom vodom može vam pomoći da skrenete misli, ali i poboljšate raspoloženje.

Slušajte omiljenu pjesmu - Ako nikako ne možete da skrenete misli s problema, možda će vam promjena atmosfere u prostoriji pomoći, a tome može da posluži omiljena pesma.

Kada napadne anksioznost javljaju se intenzivne emocije koje vas mogu preplaviti, pa je potrebno da znate da se fokusirate na nešto drugo i to, naravno, može da bude izazovno.

Kako biste to uspjeli, par puta duboko udahnite, brojite do 10 ili se povucite na mirno mjesto kako biste kratko meditirali.

Ples uz omiljenu muziku pomaže da se riješite tenzije u tijelu i poboljšate raspoloženje. Ukoliko ne možete da osjetite trenutak, možda bi moglo da pomogne nešto drugo što bi okupiralo ruke - operite posuđe ili obrišite prašinu.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije