Maks Paro (Foto: Reuters)
Maks Paro (Foto: Reuters)

Inspirativna priča snoubordera Maksa Paroa: Pobedio kancer, pa osvojio olimpijsko zlato

Vreme čitanja: 2min | pon. 07.02.22. | 09:44

Dve i po godine posle trijumfa u najvećoj životnoj bici, Kanađanin u Pekingu ostvario najveći uspeh u karijeri

Krajem 2018. godine kanadskom snouborderu Maksu Parou dijagnostikovana je Hodžkinova bolest - maligno oboljenje limfocitnog tkiva. Pobedio ju je posle 12 meseci velike borbe, a ove zime se vratio na dasku i postao olimpijski šampion.

Zaista filmska priča 27-godišnjeg Kanađanina. Upravo u godini u kojoj je saznao da ima opaku bolest, učestvovao je po drugi put na Olimpijskim igrama i u Pjongčangu osvojio srebrnu medalju. Usledilo je 12 najtežih meseci u njegovom životu, redovni odlasci na hemioterapiju. Godinu dana od uspostavljanja dijagnoze ustanovljeno je da više nema kancer.

Izabrane vesti

Vratio se snoubordingu i postao deo kanadskog olimpijskog tima za Igre u Pekingu. Treća sreća za Paroa, pošto je konačno došao do najsjajnijeg odličja.

Nije ipak sve išlo glatko u Kini. U nedelju je bio 10. u kvalifikacijama, ali je već prvim spustom u finalu najavio borbu za medalje. Zauzeo je treće mesto, a onda u drugom krugu zasenio Amerikanca Reda Džerarda koji je pre četiri godine osvojio zlato u Južnoj Koreji i ostvario najveći uspeh u karijeri.

"Osećaj je neverovatan. Mnogo toga se izdešavalo u protekle četiri godine. Prošli put kada sam bio na Igrama u Pjongčangu osvojio sam srebro, ali sam potom morao da se borim sa kancerom. Bila je to noćna mora, teško je opisati kroz šta sam prolazio. Nisam imao nikakvu kondiciju, energiju, ni mišiće... Neverovatno je što sam se vratio, što sam na igrama i podijumu sa zlatom u rukama", rekao je Paro.

Sa rezultatom 90.96 u drugom krugu domogao se prvog mesta, dok je 17-godišnji Su Jiming sa učinkom 88.70 došao do srebra. Paroov zemljak Mark Mekmoris domogao se bronzanog odličja.

"Bio je ovo moj najbolji nastup u životu. Ponosan sam na svaki njegov deo", zaključio je Paro.



tagovi

Zimske olimpijske igre Pekingzimske olimpijske igresnoubord

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara