Kina, seksualno nasilje i slučaj Peng Šuej: Teniserka za francuski Lekip ponovo poriče da je bila seksualno zlostavljana

Kineska teniska zvezda u intervjuu zapadnom mediju poručila svima da je dobro i da ne brinu.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.02.2022.

08:25

Kina, seksualno nasilje i slučaj Peng Šuej: Teniserka za francuski Lekip ponovo poriče da je bila seksualno zlostavljana
Peng Šuej/Reuters

Kineska teniska zvezda Peng Šuej ponovo je demantovala navodne seksualne napade, u prvom intervjuu zapadnim medijima otkako je optužila visokog kineskog zvaničnika da ju je prinudio na seks.

Peng je govorila za francuski list Lekip (L'Equipe) u nedelju u Pekingu gde su u toku Zimske olimpijske igre.

Ona je izazvala globalnu zabrinutost prošle godine pošto je na nekoliko nedelja nestala iz javnosti nakon što je na društvenoj mreži iznela tvrdnje o seksualnom napadu.

Međutim, ubrzo je ta objava obrisana, a ona je potom porekla da je optužila visokog zvaničnika da ju je seksualno zlostavljao i da je sve pogrešno protumačeno.

Ponovila je i da živi normalnim životom što tvrde i kineske vlasti.

Intervju je dat francuskim novinama uz dozvolu Kineskog olimpijskog komiteta, čiji je predstavnik takođe prisustvovao razgovoru u hotelskoj sobi.

List je morao da pošalje pitanja pre intervjua, alisu predatavnici Lekipa dodali i da su mogli da postave dodatna pitanja.

Tokom intervjua, 36-godišnjakinja je nagovestila da je malo verovatno da će se vratiti profesionalnom tenisu.

"S obzirom na moje godine, moje višestruke operacije i pandemiju koja me je primorala da dugo pauziram, smatram da će biti veoma teško da povratim vrhunsku fizičku spremnost nivo", rekla je za L'Ekip.

Mešunarodni olimpijski komitet u ponedeljak je saopštio da je kineska teniserka u subotu večerala sa predsednikom krovne svetske sportske organizacije Tomasom Bahom u Pekingu.

Bah je bio jedan od prvih međunarodnih zvaničnika koji je imao onlajn razgovor sa Peng tokom perioda kada je zbog nje vladala velika zabrinutost.

Predsednik MOK je tvrdio da je ona dobro, ali je sumnju izrazila Ženska teniska asocijacija, koja je potom suspendovala sva takmičenja planirana u Kini ove godine.

U intervjuu, Peng je rekla da je zahvalna zbog toga što su mnogi pokazali zabrinutost za nju.

Međutim, dodala je i ovo: "Volela bih da znam: čemu takva zabrinutost? Nikada nisam rekla da me je neko seksualno napao".

Rekla je da nikada nije "nestala", ali da ju je kontaktiralo mnogo ljudi posle objave na društvenim mrežama i da je bilo "nemoguće" da svima odgovori.

Rekla je da je objavu ubrzo posle toga izbrisala.

"Objava je izazvala ogroman nesporazum. Nadam se da značenje ovog posta više neće biti iskrivljeno. I takođe se nadam da se o ovome više neće govoriti."

U originalnoj objavi, koja je u novembru objavljena na kineskoj društvenoj mreži Veibo, optužila je bivšeg kineskog vicepremijera Žanga Gaolija da ju je primoravao da ima seks sa njim.

Objava je brzo izbrisana, ali ne pre nego što je brzo postala viralna.

Peng je potom na nekoliko nedelja nestala iz javnog života, što je izazvalo globalnu zabrinutost za njenu bezbednost.

Pokrenuta je kampanja #WhereIsPengShuai (Gde je Peng Šuej), koju su podržale i druge teniske zvezde, pre svih Novak Đoković, Serena Vilijams, Naomi Osaka.

Analiza

Stiven Mekdonald, BBC dopisnik iz Kine

Svaki pokušaj Komunističke partije, ponekad u dosluhu sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, da umanji kontroverzu oko Peng Šuej samo je dodatno rasplamsava, ostavljajući mnoga pitanja otvorenim.

U ovom slučaju, francuski medij Lekip, u objavljivanju ovih najnovijih, veoma kontrolisanih izjava Peng Šuej, bio je uključen u propagandnu vežbu koliko i u "intervju".

List je naveo da je pristao da objavi samo njene odgovore i da uopšte nema komentara.

Peng Šuej je navodno rekla da "nikada nije rekla da me je neko seksualno napao".

Pa, očigledno pitanje je: u tom slučaju, šta ste mislili kada ste na društvenim mrežama pisali o Žangu Gaoliju - bivšem članu Stalnog komiteta Politbiroa - i rekli mu direktno i javno: "带我去佮,逼我和住生关系?".

Ova rečenica na kineskom mogla bi da se prevede ovako: "Odveo si me u svoju kuću i silovao me" ili "Odveo si me u svoju kuću i primorao me da imam seks sa tobom" ili "Odveo si me u svoju kuću i izvršio pritisak na mene da imam seksualne odnose sa tobom".

Više potencijalnih prevoda izazvalo je zabunu.

U svakom slučaju, ovo su ozbiljne optužbe o visokom zvaničniku iz vlasti.

Još ne znamo šta je teniska zvezda mislila jer je Lekip nije pitao. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: