Prve sijamske bliznakinje u Velikoj Britaniji doživele 60 i imale brojne udvarače i brakove

Čuvene bliznakinje Dejzi i Vajolet Hilton rođene su 5. februara 1908. godine u Velikoj Britaniji, njih je od siromašne majke uzela njena šefica koja ih je pokazivala po turnejama kao atrakciju.

Život

Izvor: B92

Subota, 05.02.2022.

12:18

Prve sijamske bliznakinje u Velikoj Britaniji doživele 60 i imale brojne udvarače i brakove
Foto:Profimedia

Izraz sijamski blizanci se koristi za blizance rođene sa spojenim telima, a ime je izvedeno od braće Čang i Enga Bunkera, koji su zaista bili iz Sijama (današnji Tajland) i nastupali su u čuvenoj američkoj emisiji P. T. Barnum.

Dejzi i Vajolet Hilton rođene su sa spojenim kukovima i nikada se nisu razdvojile u životu (živele su punih 60 godina). Danas se mogu raditi operacije razdvajanja blizanaca, ali su ranije takve procedure bile previše opasne. Dejzi i Vajolet Hilton su delile cirkulaciju krvi, ali nisu imale zajedničke organe.

One su u stvari bile prvi sijamski blizanci zabeleženi u Velikoj Britaniji, koji su uspeli da prežive detinjstvo.

Pošto im je majka bila siromašna i neudata konobarica, devojčice je odmah po rođenju uzela njena šefica, koji je u njima video priliku da zarade.

Ta šefica se prezivala Hilton i po njoj su bliznakinje zapravo i dobile prezime (prezime biološke majke bilo je Skiner). Šefica je počla da prikazuje devojčice na turneji kao atrakciju kada su imale 3 godine.

Turneje su bile uspešne, pa su se čak proširile na Nemačku, SAD i daleku Australiju. Svu zaradu koju su devojke ostvarile držali su gazdarica, njen muž i ćerka.

Devojke su trenirale za nastupe uz muziku i ples, posebno step.

Tek u dvadesetim godinama bliznakinje su uspele da se otarase te porodice koja ih je iskorištavala. Nastavile su da same zarađuju, nastupajući u raznim predstavama.

Imale su brojne ljubavne veze sa muškarcima (mada je to teško zamisliti), pa čak i nekoliko kratkih brakova. Umrle su 1969. u Sjedinjenim Državama od teškog gripa, koji je još uvek bio povezan sa njihovim telima kao pri rođenju.

Imale su 60 godina. Dejzi je prva umrla, a Vajolet je preživela još nekoliko dana, a onda je i sama umrla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: