Novosti

Mazda patentirala novu verziju dvotaktnog motora

Mazda patentirala novu verziju dvotaktnog motora
Foto: Roman Ska/Pexels | Mazda patentirala novu verziju dvotaktnog motora

Dvotaktni motori su nestali iz motornih vozila, a razlog su visoke emisije, prije svega, i uzak 'prozor' u kome razvijaju snagu.

S druge strane, razvijaju veliku snagu u smislu težine i zapremine i mnogo su jednostavniji od četvorotaktnih motora. Zanimljiva vijest je da je Mazda nedavno patentirala dvotaktni motor sa kompresorom.

Dizajn je zasnovan na Mazdinoj Skyactiv-X tehnologiji i obećava poboljšanu ekonomičnost goriva.

Postojeći četvorotaktni motor kompanije koristi napredni režim kompresijskog paljenja za pokretanje motora sa manje goriva i vazduha radi poboljšane efikasnosti, dok zadržava tradicionalno paljenje varnicom za veliko opterećenje i varnice velike snage gdje kompresijsko paljenje postaje nestabilno, prenosi B92.

Ovaj dvotaktni dizajn implementira istu ideju paljenja.

Dvotaktni motor ima kompresor na pogon radilice koji pomaže pri čišćenju – procesu u kome se izgorjela smjesa izbacuje i svježa mješavina vazduha i goriva ulazi u motor.

Kako dizajn dvotaktnog motora ima izduvne i usisne ventile otvorene barem djelimično u isto vrijeme, kompresor koji gura svjež vazduh u motor u velikoj mjeri pomaže u ovom procesu. Promjenljivo vrijeme ventila se takođe koristi na motoru za kontrolu stepena kompresije.

Još nije poznato gdje bi Mazda mogla da primjeni ovaj motor i kakve bi bile njegove performanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije