Najnovije vesti
Vesti Svet
Makron veruje da je dogovor o izbegavanju rata na dohvat ruke: "Cilj Rusije nije Ukrajina, već pojašnjenje pravila sa NATO i EU"

Makron veruje da je dogovor o izbegavanju rata na dohvat ruke: "Cilj Rusije nije Ukrajina, već pojašnjenje pravila sa NATO i EU"

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je uoči današnje posete Moskvi da veruje da je moguć dogovor kako bi se izbegao rat u Ukrajini, ali i da Rusija ima pravo da bude zabrinuta za sopstvenu bezbednost.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Emanuel Makron Foto: Christophe Petit Tesson / Tanjug/AP
Emanuel Makron

On za francuski "Žurnal di dimanš" rekao da cilj Rusije "nije Ukrajina, već pojašnjenje pravila...sa NATO i EU", prenosi BBC.

Makron je izrazio nadu da će njegov razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biti dovoljan da se spreči vojni konflikt i dodao da veruje da će Putin biti otvoren za razgovor o širim pitanjima.

Francuski predsednik, koji je u nedelju razgovarao i sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, pozvao je na uspostavljanje "nove ravnoteže" radi zaštite evropskih država i smirivanja Rusije.

Ponovio je da suverenitet Ukrajine nije tema razgovora.

"Moramo da štitimo našu evropsku braću predlažući novu ravnotežu koja će moći da očuva njihov suverenitet i mir", rekao je Makron.