Najnovije vesti
Vesti Politika
Profesor FPN Miloš Bešić o krizi u Crnoj Gori: Abazović uz garancije DPS pravi manjinsku vladu

Profesor FPN Miloš Bešić o krizi u Crnoj Gori: Abazović uz garancije DPS pravi manjinsku vladu

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Miloš Bešić ocenio je da će se kriza u Crnoj Gori najverovatnije rešiti formiranjem manjinske vlade lidera GP URA Dritana Abazovića, ocenivši da je Abazović morao da dobije garancije od DPS-a da bi formirao tu vladu, što, kako je dodao, vrlo vetovatno podrazumeva ozbiljne kadrovske promene u DPS, uključujući i tiho povlačenje predsednika Mila Đukanovića.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
 skupština Foto: Andrej Čukić, IGOR KUPLJENIK, MASSIMO PERCOSSI / EPA;
skupština

"Izvesno je da je Abazović morao da dobije garancije od DPS-a da bi formirao tu vladu, bez njih ne bi mogao da uradi ništa. To vrlo verovatno znači ozbiljne kadrovske promene u DPS, čini mi se tiho povlačenje Mila Đukanovića, i još nekoliko važnih promena kada je reč o ključnim ljudima u DPS jer to je nešto što je verovatno tražio kao garanciju da bi pravio manjinsku vladu", naveo je Bešić za Tanjug TV.

Miloš Bešić, FPN
Foto: Vijesti / screenshot
Miloš Bešić, FPN

Profesor FPN dodaje da je druga stvar da li će DPS to ispoštovati.

"To je stvar političke igre, jer vrlo često politički akteri nešto dogovore ali to ne ispoštuju", rekao je Bešić i naglasio da bi se u tom scenariju Abazović našao u najvećem problemu, jer ta manjinska vlada ako je pravi Ujedinjena reformska akcija, mora biti anti DPS, jer je to platforma na kojoj su zasnovani.

Dodao je da je u velikom išcekivanju kako će sve to funkcionisati, odnosno kako će imati podršku DPS-a za anti DPS platformu.

"Po sili zakona ona ne može biti naročito stabilna", rekao je Bešić i dodao je da veruje da će ipak ta manjinska vlada izdrzati do novih izbora.

Bešić smatra ''da je verovatnoća 20 odsto'' da budu raspisani vanredni izbori.

Podsetio da je pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao da Demorkatski front nije saveznik Vašingtona.

Pročitajte još

Bešić je dodao da se srpske stranke marginalizuju pod uticajem Zapada i da bi hipotetički gledano, da je na poziciji DF-a i Demokrata, sa Abazovićem dogovrio manjinsku vladu.

Promešao bih karte i rekao imamo manjinsku vladu, bolje da ih mi podržavamo nego da bude antiDPS vlada sa podrškom DPS-a, rekao je profesor i dodao da je to varijatna koju niko nije pokšao da odigra.

DF i demokrate mogu da podrže manjinsku vladu i imaju neku vrstu uticaja, u suprotom ispadaju iz priče što isključuje srpski korpus, a što, kako je ocenio, nije dobro.

''Broj glasova koji ima srpska Crna Gora nije dovoljan za vlast'', kaže Bešić i dodaje da je to što reprezentuje URA jezičak na vagi koji ima ucenjivački kapacitet.

Sada se odvajaju od srpskog tkiva, jer u tom prostoru ne mogu da funkcionišu, URA balansira i to je njihov pokušaj da se odovoji od srpskih partija ali i da napravi distancu do DPS-a, rekao je profesor FPN.