U Otavi proglašeno vanredno stanje zbog protesta kamiondžija protiv korona mera 1Kanada, protest kamiondžija Foto: EPA-EFE/ANDRE PICHETTE

Gradonačelnik Otave Džim Votson proglasio je vanredno stanje u tom gradu zbog protesta kamiondžija protiv ograničenja usled epidemije korona virusa.

Votson je rekao da je situacija u prestonici Kanade potpuno izmakla kontroli i da su demonstranti brojniji od pripadnika policije. On je takođe istakao da protesti predstavljaju pretnju po bezbednost stanovnika.

Kamiondžije su paralisale centar Otave sa vozilima i šatorima koji su blokirali puteve, a njihov protest traje duže od nedelju dana.

„Konvoj slobode“ je počeo kao pokret protiv zahteva vlade da se kamiondžije vakcinišu protiv korona virusa.

Votson nije izneo detalje o tome koje mere bi mogao da uvede.

Međutim, policija je u nedelju popodne saopštila da će pojačati svoje delovanje u sprečavanju protesta, uključujući moguća hapšenja onih koji žele da pomognu demonstrantima.

U saopštenju gradskih vlasti navodi se da vanredno stanje „reflektuje ozbiljnu opasnost i pretnju po bezbednost i bezbednost stanovnika usled demonstracija koje su u toku“ i naglašava potrebu za podrškom drugih nivoa vlasti.

Neki stanovnici Otave protive su se demonstracijama. Neki od njih žale se jer kamioni rade u praznom hodu i ometaju saobraćaj, drugi zbog improvizovanih drvenih konstrukcija u gradskim parkovima, dok ima i onih građana Otave koje brine gubitak prihoda i strahuju od uznemiravanja i nasilja.

Policija je saopštila da je zabrinuta zbog toga što je konvoj privukao ekstremističku retoriku, piše BBC.

Kao odgovor, organizatori Konvoja slobode obećali su da će mirno protestovati i poštovati zakon, ali i „ostati na ulicama koliko god bude potrebno“.

Nedavno istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Abacus Data pokazalo je da 68 odsto Kanađana smatra da imaju „veoma malo zajedničkog” sa demonstrantima, dok je 32 odsto njih reklo da „imaju mnogo toga zajedničkog” sa kamiondžijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari