Biznis Privreda i finansije
NOVE VELIKE AKVIZICIJE I SPAJANJA KOMPANIJA Šta se sve desilo protekle nedelje, a šta se sprema

NOVE VELIKE AKVIZICIJE I SPAJANJA KOMPANIJA Šta se sve desilo protekle nedelje, a šta se sprema

Iako ove nedelje nije bilo mnogo transakcija između kompanija, akvizicija ili spajanja epskih razmera, ona je obeležena nizom događaja.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Biznis Kombo 2 Foto: Nikola Vojnović / RAS kombo
Biznis Kombo 2

U nedelji za nama, velike tehnološke kompanija su izašle sa svojim rezultatima poslovanja za poslednji kvartal 2021. godine i tržište kapitala je, za neke očekivano za druge neočekivano, burno reagovalo na podatke.

Guglova matična kompanija je iznela podatke bolje od očekivanih. Trgovinski gigant Amazon je nakon objave istih podataka oborio istorijski rekord na berzi, time što je uvećao svoju kapitalizaciju za neverovatnih 190 milijardi dolara za 24 sata. Ipak, nisu svi tako dobro prošli, Meta (bivši Fejsbuk) je nakon prvog prijavljenog pada korisnika u svojoj istoriji izgubila oko 26 odsto svoje vrednosti i time je njen osnivač Mark Zakerberg ispao sa liste 10 najbogatijih u svetu.a Nakon objavljivanja podataka o poslovanju, sličan pad su zabeležile i akcije PejPala (od 25 odsto).

U nastavku pročitajte šta se sve još desilo na globalnom tržištu:

Spajaju se Vorner i Diskaveri

Foto: helen 89 / shutterstock

AT&T saopštio je u utorak da će izdvojiti Vorner Media (Warner Media) i u transakciji od 43 milijarde dolara spojiti svoju medijsku imovinu sa Diskaveri Ink (Discovery Inc) i tako smanji dividendu na pola.

Akcionari AT&T će posedovati 71 odsto novog Varner Bros Diskaveri kompaniji i dobiće 0,24 deonice Varner Bros. za svaku AT&T deonicu koju poseduju. AT&T će nakon zatvaranja transakcije imati 7,2 milijarde "razvodnjenih" akcija, prenosi Rojters.

Američka telekom grupa će plaćati dividendu od 1,11 dolara po akciji, što je ispod dosadašnje dividende koja je iznosila 2,08 dolara po akciji.

Nemcima propao posao

Foto: shutterstock

I ove nedelje je , nakon Nvidijinog, propao jedan ugovor na tržištu kompjuterskih čipova.

Tajvanska firma Global Vejfers, koja proizvodi silikonske pločice za kompjuterske čipove, više nije zainteresovana za kupoivinu rivala Siltronika, sa sedištem u Minhenu, jer kreatori politike u Nemačkoj nisu uspeli da odobre sporazum na vreme.

Odustajanje od sporazuma, koje je objavljeno jutros, dolazi u vreme kada mnoge zemlje nastoje da ojačaju svoj „tehnološki suverenitet“ kako ne bi morale da se oslanjaju na druge države u oblasti ključnih tehnologija kao što su poluprovodnici, izveštava CNBC.

Prelazi u telekomunikacije

Amancio Ortega
Foto: Cabalar / EPA;
Amancio Ortega

Španska kompanija Telefonika SA, je saopštila da je pristala da kupi, sa svojim partnerom, vlasnikom modnog brenda Zara, Amnesijem Ortegom , 40 odsto udela u svojoj poslovnoj jedinici Telkijus, koja je u vlasništvu KKR za 216 miliona evra (243 miliona dolara).

Telefonika i Ortega će postati jedini akcionari Telkijusa, operatera telekomunikacione infrastrukture, preko zajedničkog preduzeća Pontel, piše u podnesku Telefonike dostavljenom tržišnom regulatoru u utorak uveče, prenosi Rojters.

Ortegina porodična firma Pontegadea će istovremeno povećati svoj udeo u zajedničkom preduzeću Pontel na 30 posto sa sadašnjih 9,99 procenata. dodaje se u prijavi.

Ne dolaze u Beograd

Foto: shutterstock

Rajaner ne planira dolazak u Beograd, ali će se i dalje širiti u Zagrebu, kaže jedan od čelnika kompanije.

- Nemamo nikakvih planova za Beograd, rekao je Dejvid O’Brajan, CEO Lauda Aira i Malta Aira u intervjuu za zamaaero.com.

O ekspanziji u Hrvatskoj rekao je sledeće: "Dovoljno je samo reći da je 6 od 30 novih aviona Ryanaira bazirano u Hrvatskoj. To je 20 rasta rasta naše flote“, piše Zamaero.com

Gigant se širi u regionu

Foto: Profimedia / RAS Srbija

IBM je objavio da proširuje svoj Client Engineering tim u regionu Centralne i Istočne Evrope (CEE) namenjen klijentima i poslovnim partnerima. Sedište ovog tima je u Pragu, Varšavi i Moskvi, a cilj mu je da podstakne inovacije u regionu pružajući korisnicima unapređeno iskustvo fokusirano na zajedničkom radu, tehničkoj reputaciji i brzini, navodi se u saopštenju kompanije.

IBM Client Engineering čine timovi dizajnera, programera, arhitekata softverskih rešenja, analitičara podataka, stručnjaka za bezbednost, stručnjaka za razvoj i mnogih drugih.

Sada poznato ime i datum

Foto: Predrag Dedijer / RAS Srbija

Komercijalna banka i NLB banka Beograd će do kraja aprila biti pravno spojene u jednu banku, rekao je Tanjugu predsednik slovenačke NLB grupe Blaž Brodnjak i dodao da će novo ime biti NLB Komercijalna banka.

Objasnio je da će do tada raditi kao zasebne banke, kao i da će njihovim spajanjem biti unapređen sistem poslovanja i omogućen razvoj novih usluga.