');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

TRI SCENARIJA ZA IZLAZAK IZ KRIZE VLASTI U CRNOJ GORI Rasplet počinje već narednih dana, manjinska vlada može biti formirana na DVA NAČINA, a svi se pitaju šta će odlučiti DPS

Nakon smene Vlade Zdravka Krivokapića danas će biti poznato da li će u skupštini biti smenjen i predsednik parlamenta Aleksa Bečić, ali građane mnogo više interesuje da li će biti formirana jedna od dve moguće manjinske vlade ili će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori? To su tri moguća scenarija, ocenjuju analitičari.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
cg skupstina foto EPA Boris Pejovic Foto: Boris Pejović / EPA;
cg skupstina foto EPA Boris Pejovic

Političku scenu Crne Gora, po svemu sudeći, čeka još jedna burna nedelja koja počinje glasanjem u skupštini o smeni predsednika parlamenta.

Uporedo s tim u pokretu URA, čiji je lider doskorašnji potpresednik Vlade Dritan Abazović, ističu da su već počele preliminarne konsultacije među partijama parlamentarne većine o formiranju nove Vlade Crne Gore. To je potvrdio generalni sekretar URA Mileta Radovanić.

- Prvi zvanični razgovori uslediće već u narednim danima, kako smo i rekli, jer Crna Gora i građani ne smeju da čekaju. Razgovori će biti obavljeni sa grupom građana CIVIS, Socijalističkom narodnom partijom (SNP), manjinskim partijama, ali i sa predstavnicima Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore (DCG) - kazao je Radovanić.

Počeli pregovori o novoj vladi

I predsednik CIVIS-a Srđan Pavićević ne krije da traju pregovori u vezi sa formiranjem nove manjinske vlade pre svega između potpisnicima nedavnog Memoranduma o saradnji: URA, CIVIS, SNP i manjinskih bošnjačkih i albanskih partija.

Dritan Abazović
Foto: Harun Muminović / Tanjug
Dritan Abazović

- To je početak razgovora koji će da sleduju u daljem nizu događaja, prvo sa potpisnicima Memoranduma, a onda sa svima ostalima. Mora se razgovarati sa svima, osim u slučaju ako nas neko kategorično ne odbije

Podsećanja radi, prethodna vlada je pala na inicijativu Abazovića.

Baš zbog toga, lider URA figurira kao jedan od najozbiljnijih kandidata da bude mandatar nove manjinske vlade. Uostalom pre skoro mesec dana Abazović je i promovisao koncept nove manjinske vlade u kojoj ne bi bilo mesta ni za DF Andrije Mandića i Milana Kneževića ni za DPS Mila Đukanovića.

Da li će DPS podržati manjinsku vladu?

Međutim, da bi uopšte taj koncept zaživeo i ta nova manjinska vlada mora u skupštini da ima podršku jedne od dve velike partije.

Milo Đukanović
Foto: Predsedništvo Crne Gore / Tanjug
Milo Đukanović

Pošto DF ne želi da učestvuje ni u kakvim kombinacijama u vezi sa novom vladom, jedino rešenje za trenutnu političku krizu u Skupštini, a da to nisu vanredni parlamentarni izbori, jeste da DPS podrži novu vladu.

Koliko je to realno veliko je pitanje u trenutku kada su alternativa za bilo koju manjinsku vladu vanredni izbori nakon kojih bi DPS možda mogao sa novim partnerima da direktno uđe u izvršnu vlast?

Novi izbori najpravednije rešenje

Politički analitičar iz Podgorice Srđan Vukadinović smatra da bi to bilo i najrealnije i najpravednije rešenje.

-U situaciji kada je URA Abazovića i dalje puna optužbi na račun DPS-a teško je očekivati da DPS podrži manjinsku vladu koja, zapravo nije manjiska već ultimativna vlada. Ultimativna vlada zato što ima ultimatum da u njoJ ne mogu da budu ni DF ni DPS – naglašava Vukadinović.

izbori
Foto: Nenad Pavlović, Shutterstock / RAS Srbija
izbori

Kako kaže, DPS ima još jedan, možda i veći razlog da ne podrži manjinsku vladu.

-Lokalni izbori u Crnoj Gori pokazali su da se glasovi DPS-a osipaju. Pitanje je da li DPS-u treba dalja kompromitacija u vidu podrške novoj manjinskoj vladi koja će opet verovatno praviti autogolove kao prethodna – podvlači Vukadinović.

Kakva je procedura nakon smene vlade

Inače, nakon smene Krivokapićeve vlade procedura je takva da predsednik države ima rok od 30 dana da ponudi mandat predstavniku većine u skupštini koji potom ima na raspolaganju ukupno 60 dana da formira novu vladu. Ukoliko ne formira vladu, predsednik automatski raspisuje vanredne parlamentarne izbore.

Foto: Andrej Čukić, IGOR KUPLJENIK, MASSIMO PERCOSSI / EPA;

Ako DPS odluči da, ipak, podrži manjinsku vladu moguće se dve varijante.

Po jedno novu vladu bi zajedno sa pokretom URA i grupom građana CIVIS mogle da formiraju manjinske bošnjačke i albanske partije, kao i eventualno SDP, SD, Liberalna partija i SNP. A po drugoj, vlada će se formirati bez SNP-a.

Ipak, da je SNP uveliko u igri za novu vladu ukazuju i sve češće glasine po kojima upravo lider ove partije Vladimir Joković slovi, takođe, kao kandidat za novog premijera.

SNP u vladi - izigravanje izborne volje

Takvu mogućnost Vukadinović ocenjuje kao izigravanje izborne volje građana Crne Gore.

Vladimir Joković
Foto: mina.news / screenshot
Vladimir Joković

-SNP nije samostalno nastupio na prethodnim izborima već u koaliciji za “Budućnost Crne Gore” DF-a i na osnovu koalicionog sporazuma dobili su pet poslaničkih mesta. Sada pošto je izašao iz koalicije sa DF-om SNP prema svim istraživanjima ima rejting oko cenzusa. Ako bi sada oni ušli u vladu sa tih pet poslaničkih mesta koje nisu direktno osvojili na izborima, to bi značilo da prekrajaju izbornu volju građana – naglašava Vukadinović.

Inače, Joković se spominje i kao mogući novi predsednik skupštine ukoliko danas parlament smeni Bečića.

URA traži odgovore od Bečića

Da li će do toga doći zavisiće, između ostalog, i od građanskog pokreta URA koji je zatražio od Bečića da li stoji iza optužbi svojih partijskih kolega na račun URA.

-Od njegovog odgovora će zavisiti da li će taj pokret glasati za njegovu smenu - izjavio je izvršni direktor URA Zoran Mikić.

Foto: EPA / Boris Pejović, Shutterstock / RAS Srbija

Prema njegovim rečima, URA će najkasnije u ponedeljak na sastanku kluba poslanika odlučiti da li će glasati za smenu Bečića.

- Oni nas nedeljama unazad optužuju o nekakvoj izdaji, 21 milionu, da smo članovi organizovane kriminalne grupe. Mislim da javnost zaslužuje da čuje od gospodina Bečića da li on stoji iza tih optužbi i da li i on tako misli - rekao je Mikić.

Demokrate: Videće se ko ima dil sa DPS-om

S druge strane, iz redova Demokrata Alekse Bečića poručuju da “svako ko bude glasao za smenu predsednika parlamenta ili ne učestvuje u glasanju, napravio je dil sa DPS-om i formirao novu parlamentarnu koaliciju.”

Kako kažu, smenom predsednika skupštine konstituiše se nova parlamentarna većina sa podnosiocima inicijative, čime oni koji glasaju za smenu biraju koalicionu stranu.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić
Foto: Youtube / screenshot
Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić

- S obzirom na to da se predsednik razrešava većinom od ukupnog broja prisutnih poslanika, svako ko glasa 'za' ili ne učestvuje u glasanju, napravio je dil sa DPS i formirao novu parlamentarnu koaliciju - navode iz te stranke.

Demokrate smatraju da se kriza oko izbora nove vlade može razrešiti isključivo dogovorom unutar parlamentarne većine i partija manjina ili izborima.

DF: Neprihvatljiv bilo kakav aranžman sa DPS

Za Demokratsku narodnu partiju (DNP) i Demokratski front (DF) nije prihvatljiv nikakav koalicioni aranžman, niti saradnja sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), poručio je predsednik DNP-a Milan Knežević i dodao kako očekuje da će ostali subjekti parlamentarne većine zauzeti identičan stav.

Milan Knežević
Foto: Zoran Žestić / Tanjug
Milan Knežević

Knežević je na Opštinskoj izbornoj konferenciji DNP-a, koja je održana sinoć u Nikšiću, kazao da društvenu krizu treba rešavati unutar aktuelne parlamentarne većine.

Pročitajte još

Katnića šalju u starosnu penziju?

Nakon što je Maja Jovanović izabrana za novog v.d. vrhovnog državnog tužilaštva, otvorena su vrata da se već naredne sedmice pred članovima Tužilačkog saveta (TS) nađe obaveštenje za slanje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića u starosnu penziju.

Milivoje Katnić
Foto: RTR - Radio televizija Rožaje / youtube
Milivoje Katnić

Kako pišu “Vijesti, prema izmenjenom članu 105 Zakona o državnom tužilaštvu, Jovanović je dužna da odmah obavesti Tužilački savet da li su se, uvidom u kadrovsku biografiju, stekli uslovi da Katnić napusti funkciju nakon šest i po godina, jer je“ispunio uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Osim za Katnića, na stolu TS biće navodno i spisak sa imenima još nekoliko tužilaca koji imaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju i odlazak sa funkcije.

Katnić je na čelu SDT-a od 23. juna 2015. godine, a za vreme njegovog mandata stizale su brojne kritike političkih partija, NVO sektora i medija - da je na braniku DPS tekovina i da nema promene u tužilačkoj organizaciji dok on ne ode iz tužilaštva, navode Vijesti.

Katnić je prošle godine više puta ponovio da nema uslove za odlazak u starosnu penziju, već da može da radi dok ne napuni 66 godina.