Nižu se pretnje Rusiji, oglasio se i Kijev

Rusija će se suočiti sa ozbiljnim posledicama u slučaju zaoštravanja krize oko Ukrajine, upozorio je nemački kancelar Olaf Šolc pre odlaska u posetu SAD.

Izvor: B92

Nedelja, 06.02.2022.

19:25

Nižu se pretnje Rusiji, oglasio se i Kijev
Ilustracija: Shutterstock/Gorlov-KV

"Odradili smo konkretne pripreme sa našim saveznicima u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, razgovaramo o mogućim sankcijama – to su veoma velike, veoma oštre sankcije, ako bude bilo potrebno, iako su sada svi naši napori usmereni na to da one ne budu neophodne", rekao je Šolc za televiziju "ARD".

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uključivanja projekta "Severni tok 2" na listu ograničenja, kacelar je odgovorio da "ništa nije isključeno".

Prema njegovim rečima, na toj listi moglo da se nađe i "više od onoga što Moskva može da zamisli".

Nemački kancelar dodao je i da njegova zemlja ne namerava da isporučuje smrtonosno oružje Ukrajini.

"Nemačka vlada odavno vodi jasnu politiku: ne isporučujemo smrtonosno oružje kriznim regionima i ne isporučujemo ga Ukrajini. Još se moja prethodnica (Angela Merkel) toga pridržavala i to je bilo i ostalo tačno", naglasio je on, podsetivši da, prema anketama, većina Nemaca deli stav vlasti po ovom pitanju.

Pretnje i iz Velike Britanije

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras izjavila je danas da ruske tvrdnje da ne planira da napadne Ukrajinu su lažne i da su Britanija i saveznici odlučni da "debelo naplate" Moskvi ukoliko preduzme, kako se navodi, "dalju akciju".

Uz linkovanje tvita sa "Vašington posta" o američkoj proceni o ruskim planovima, Tras je kazala da je jasna ozbiljnost ruskih namera da prete i naškode su jasne, preneo je Rojters.

"Ruske akcije pokažuju da njihove tvrdnje da ne planiraju da izvrše invaziju na Ukrajinu su lažne. Mi i saveznici stojimo ujedinjeni u podršci Ukrajini. Odlični smo da debelo naplatimo Rusiji ukoliko preduzmu dalje korake", navela je Tras.

Kijev: Kontrolišemo

Ukrajinske vlasti potpuno kontrolišu situaciju na granici sa Rusijom, izjavio je danas savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, Mihail Podoljak.

"Ukrajina i naši partneri se sprema za svaki mogući scenario. Situacija je potpuno pod kontrolom. Bilo kako, nećemo smanjiti diplomatske napore da osiguramo dugotrajnu i potpunu deeskalacju", kazao je on za Ukrinform, dodajući da su ruske trupe i dalje u blizini Ukrajine.

Međutim, on je pozvao većinu medija da demonstriraju uravoteženiji pristup situaciji na granici i da se suzdrže od zapaljivih komentara, dodaje TAS S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: