Slavlje Uba (©MN Press)
Slavlje Uba (©MN Press)

Ljubica Kecman presudila bivšem klubu: Ub iz četvrtog pokušaja srušio Zvezdu

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.02.22. | 17:46

Posle tri poraza ove sezone od crveno-belih, aktuelne šampionke slavile na Banjici posle sjajne predstave – 3:2

Lepe i uspešne godine Ljubica Kecman provela je na Marakani. Tamo je izgradila ime i uplovila u profesionalne vode. Danas je sve emocije ostavila po strani, dobila je dodatan motiv i odigrala verovatno najbolju partiju u sezoni protiv bivšeg kluba. Letela je po terenu, osvajala ključne poene i dovela Ub do velike pobede protiv Crvene zvezde, prve ove sezone iz četvrtog pokušaja - 3:2 (28:26, 25:18, 18:25, 23:25, 15:12). Ova dva tima sada imaju isti skor 11-4, ali su crveno-bele zbog većeg broja bodova ostale na trećoj poziciji, dok je Ub četvrti.

Ljubica Kecman je okončala susret sa 23 poena – 19 iz napada i po dva sa servisa i iz bloka. Odlično je pratila kapiten Ljiljana Ranković koja se posebno istakla u samoj završnici – 19 poena. Na poziciji korektora je igrala Sofija Medić koja je inače srednji bloker, ali je zadatak odradila za čistu desetku – 15 poena. Trener Marijana Boričić je ipak odlučila da ostavi na klupi iskusnu Slađanu Erić, koja očigledno posle duge pauze još nije spremna potpuno. Dvocifrena je bila i Aleksandra Gligorić – 10. U poraženom sastavu najefikasnija je bila Dajana Bošković sa 20 poena, Jelena Lazić je nanizala 17, a Božica Marković 16.

Izabrane vesti

Neizvesno, borbeno, kvalitetno... Potpuno je ovaj meč opravdao epitet derbija kola. Ređale su se od samog početka odlične odbrane, snažni blokovi, pametni potezi u napadu, oštri servisi. Ub je dva puta tokom prvog seta dolazio do tri poena prednosti (10:7, 16:13), ali se Zvezda oba puta vratila pa nije izostala uzbudljiva završnica. I jedan i drugi tim je imao podjednake šanse da dobije prvi set, ali na kraju svoju priliku iskoristio Ub. Tokom celog uvodnog čina blok je mnogo bolje funkcionisao kod gostiju, a iz tog elementa je osvojila i poslednji poen Aleksandra Gligorić za 28:26.

Iako su poražene u dramatičnom finišu, igračice Zvezde to nije poremetilo. Zahvaljujući odličnim servisima kapitena Bojane Drče otvorile su drugi period serijom 5:0. Umesto da iskoriste tako dobar i efektan početak, dozvolile su brzo Ubljankama da neutrališu prednost, pa i preuzmu vođstvo. Ana Jakšić je bila posebno raspoložena, a tu dobru energiju je prenela na saigračice. Znala je kako svaku da razigra, ali i kada treba da preuzme sama odgovornost i završi poen. Prolazile su u napadu redom Kecman, Medić, Ranković... Prednost koju su stekle sredinom seta aktuelne šampionke nisu više prepuštale. Privele su mirno taj period kraju i duplirale prednost – 25:18.

Domaće su znale da moraju da idu na sve ili ništa, jer je Ub veoma blizu pobede. Iskusna Drča je razbudila saigračice, a sve opasnija i sigurnija je bila sa pozicije korektora Dajana Bošković. U svim elementima je tokom trećeg seta Zvezda imala potpunu kontrolu, pa je vrlo brzo prednost bila dvocifrena. Poslao je na teren Gršić mladi tandem Nevenu Sajić i Isidoru Rodić, a to se pokazalo kao dobar potez – jer su obe imale neke zapažene momente. Na drugoj strani Ub je bio potpuno van ritma, bilo je mnogo grešaka i čekalo se samo da se set završi. Crveno-bele su ga dobile rezultatom – 25:18.

U četvrtom je Ub ponovo bio u pravom elementu, pa se borba rasplamsala kao u uvodnom činu. Dugo nisu popuštale nijedne ni druge, tako da je zakazana još jedna neizvesna završnica. Nju je okončala odlična Božica Marković, kada je zakucala loptu za 25:23 i tako izborila taj-brejk. Verovatno je i najpoštenije bilo posle svega prikazanog, i za ekipe a i za malobrojnu publiku na Banjici, da se pitanje pobednika reši u petom setu. 

Dajana Bošković je vukla Zvezdu, Ljubica Kecman Ub. Bilo je prilično izjednačeno stanje na terenu sve dok Ub nije izgradio tri poena prednostti – 13:10. Vrlo brzo je Rankovićeva donela prvu meč loptu, koju je spasila sigurnim i snažnim napadom Jelena Lazić. Drugu priliku je u pobedu pretvorila upravo Ljiljana Ranković dobrim potezom na mreži. Iz četvrtog pokušaja Ub je uspeo da baci na kolena Crvenu zvezdu...

Do kraja ligaškog dela obe ekipe imaju još po tri utakmice da odigraju. Zvezda se sastaje sa Spartakom u Subotici, Klekom kod kuće, pa sa Jedinstvom u Staroj Pazovi. Ub dočekuje Partizan, gostuje Železničaru i na kraju na domaćem terenu igraju sa TENT-om.


tagovi

ŽOK UbŽOK Crvena zvezdaLjubica KecmanSuperliga Srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara