Ništa od kandidature za predsednika? Sud kaže ne – zbog korupcije

Irački savezni sud suspendovao je predsedničku kandidaturu bivšeg ministra spoljnih poslova Hošjara Zebarija, izvestila je iračka državna novinska agencija.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 06.02.2022.

17:40

Ništa od kandidature za predsednika? Sud kaže ne – zbog korupcije
Depositphotos/ Kuzmafoto

To se dogodilo u vreme kada se istražuju optužbe protiv njega za korupciju iz 2016. godine, dan pre nego što parlament treba da izabere novog predsednika.

Zebari, istaknuti kurdski političar koji je bio irački ministar spoljnih poslova više od jedne decenije, bio je ministar finansija u trenutku kada ga je parlament razrešio dužnosti 2016. godine zbog navodne korupcije, preneo je Rojters.

On je negirao optužbe.

Prošle sedmice četiri poslanika podnela su peticiju saveznom sudu tražeći Zebarijevo isključenje iz predsedničke trke, optužujući ga za finansijsku i administrativnu korupciju iz 2016. godine.

Sud je u presudi naveo da je odlučio da privremeno obustavi postupak izbora Zebarija za predsednika Republike do rešavanja slučaja.

Zebari nije odmah bio dostupan za komentar.

On je ranije rekao da su optužbe protiv njega politički motivisane.

Novi predsednik imaće zadatak da od najvećeg bloka u parlamentu zatraži da formira vladu.

Zebari, jedan od 25 kandidata, imao je velike šanse da pobedi na izborima pre nego što su se optužbe za korupciju ponovo pojavile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: