Kultura

0

Preminuo muzičar i umetnik Peđa Vranešević

Autor: IG

Izvor: Beta

Preminuo muzičar i umetnik Peđa Vranešević

Izvor: pixabay

Novosadski muzičar i konceptualni umetnik Predrag Peđa Vranešević, jedan od osnivača grupe Laboratorija zvuka, autor filmske i pozorišne muzike, preminuo je danas u Novom Sadu u 76. godini, posle duge i teške bolesti, objavio je portal SEEcult.org.

Vranešević je rođen 1946. godine, a 1964. godine prvo je svirao u beogradskoj rok grupi The Best Nothing, a zatim je osnovao grupu Med (1969).

Paralelno sa muzikom, bavio se konceptualnom umetnošću u grupi KOD (1970-71), radio u redakciji studentskog lista "Index" u Novom Sadu, te kao urednik filmskog programa na Tribini mladih u tom gradu.

Predrag Vranešević diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1972. kod profesora Bogdana Bogdanovića projektom "Slobodnog univerziteta Sremski Karlovci".

Predstavio se kao kompozitor filmske muzike u martu 1971. godine na 18. Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, na kojem je dobio nagradu za muziku u filmu "Zdravi ljudi za razonodu" Karpa Aćimovića Godine, koji je nagrađen i u Oberhauzenu.

Iste godine je sa filmskim rediteljem Želimirom Žilnikom napisao rok operu "Fabrike radnicima/Crna metalurgija" (1971), a nakon 40 godina svojevrsne laboratorije, komponovanja i pisanja muzike i songova za oko stotinu pozorišnih predstava, adaptirao je svoju rok operu 2011. godine u novo delo "Nema zemlja", kada je uveo naratora i hor po uzoru na antičku dramu.

Slet-opera "Nova zemlja" osmišljena je kao multimedijalno umetničko viđenje "onoga što nije prestajalo da nam se događa svih ovih godina", odnosno događaja 90-ih i petooktobarskih promena u Srbiji, a izvedena je 2011. u Beogradu i Novom Sadu.

Predrag Vranešević je veliki deo karijere vezao za teatar, komponujući muziku za mnogobrojne pozorišne predstave Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu i Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Sam, ili sa bratom Mladenom (1947-2006), sarađivao je sa mnogobrojnim značajnim domaćim rediteljskim imenima.

Sa bratom Mladenom i sa muzičarima sa kojima su radili pozorišnu i filmsku muziku osnovao je 1977. godine vokalno-instrumentalnu grupu Laboratorija zvuka, koja je 1978. godine debitovala na Opatijskom festivalu pesmom "Dok vam je još vreme".

Prvi album "Telo" objavili su 1980, a posebnu popularnost stekli su pesmom "Skakavac joj zaš’o u rukavac" u ska-ritmu, sa erotskim tekstom i naturščikom Vilmošem Kaubojem kao maskotom grupe.

Vranešević je bio aktivan i tokom pandemije kovida, uprkos lošem zdravstvenom stanju, a izbor iz obimnog opusa rok, filmske i pozorišne muzike objavljivao je na svom YouTube kanalu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR