Rasel Vestbruk (©AFP)
Rasel Vestbruk (©AFP)

Lejkersi prepustili Derozana zbog ovoga: Rasove "cigle" dojadile navijačima, zviždali mu i vikali da ne šutira

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.02.22. | 17:05

Ras ceo produžetak odgledao sa klupe, njemu najvažnije da je ekipa pobedila, dok je gledaocima preko glave njegovih promašaja...

Uspeli su košarkaši Los Anđeles Lejkersa da pobede Njujork Nikse na svom terenu i pobeda je zapravo jedina dobra stvar sa te utakmice.

Lebron Džejms je bio prinuđen da odigra čak 40 minuta u prvoj utakmici posle oporavka od povrede kolena, , a razlog tome je što su Lejkersi imali zaostatak od 21 poena, uz čak 71 dozvoljen poen tokom prvog poluvremena. Zbog pobede šampion iz 2020. godine izbegao je dalji pad u zonu negativnog skora, mada ne treba zaboraviti da je naredni meč protiv branioca titule u Kaliforniji...

Izabrane vesti

Pobeda nad Niksima otvorila je pitanje uloge Rasela Vestbruka u ovom timu i da li je zaista ekipa jača sa njim ili ne. Stigao je letos kao veliko pojačanje za novi napad na vrh NBA lige, a sinoćnji produžetak odgledao je sa klupe. Ne samo što je dešavanja gledao sa strane, već je stao na žulj publici koja ga je sa pravom izviždala. Razlog je detalj sa polovine druge četvrtine, kada je po ko zna koji put samo ove sezone bacio “ciglu“ na koš. Dobio je blokadu od Entonija Dejvisa posle čega je krenuo u dribling ka košu. Centar gostiju Mičel Robinson odlučio se da Vestbruka brani tako što će da se povuče u reket čime ga je jasno ostavio da šutne sa poludistance. I napravio pravi potez. Vestbruk ne da nije bio blizu toga da probaci loptu kroz obruč, već je pogodio mesto blizu vrha table, posle čega su rezignirani navijači počeli da zvižde u znak nezadovoljstva.

Nije prvi put Vestbruku da sa poludistance ne bude ni blizu obruča. Već je nekoliko puta proteklih meseci znao da ispali loptu pravo na graničnik table, pa je logično mnogima pukao fim jer se ipak radi o igraču koji za ovu sezonu treba da inkasira preko 44.000.000 dolara.

Meč je završio sa pet poena i tek 1/10 iz igre, te šest asistencija i po četiri skoka i ukradenih lopti. Lejkersi su bili nadigrani za čak 15 poena tokom vremena kada je Vestbruk bio na parketu, dok je sa Lebronom u igri razlika bila pozitivna za 12 poena. Toliko je Vestbruk postao iritantna pojava navijačima da su počele da se dešavaju gotovo nezamislive stvari – da ga po prijemu lopte mole da ne šutira sa poludistance ili van linije 7,24 metara... Konkrentno, u toj situaciji kada je deo publike uzvikivao da ne šutne, promašio je. Ali je Dejvis uspeo posle ofanzivnog skoka da završi akciju uz faul za dodatno slobodno bacanje.

Da je Vestbruk zaista dotakao dno u Lejkersima pokazuje ne samo odluka Frenka Vogela da ga drži na klupi tokom produžetka i koristi Tejlena Horton Takera, već i reči na konferenciji posle utakmice. Naime, Vogel je poručio da se nada da će Rasu njegova odluka poslužiti kao signal, da ga natera da podigne nivo igre u narednom periodu.

Vestbruk je u razgovoru sa novinarima kratko prokomentarisao to što nije igrao u dodatnih pet minuta.

“Momci su se borili. Na kraju smo pobedili i to je jedino što je važno“.

Rasel Vestbruk (©AFP)Rasel Vestbruk (©AFP)

Nije mnogo pričao na tu temu, ali je više od njegovih reči odjeknulo podsećanje na to čega su se sve Lejkersi odrekli da bi ga uzeli. Kajla Kuzme, Kentavijusa Koldvel Poupa, inače dvojice važnih šrafova u osvajanju titule pre dve godine, te Montrezla Herela i pika prve runde.

Podsetimo, Lejkersi su letos imali mogućnost da za mnogo manju cenu dobiju Badija Hilda ili Demara Derozana za upola manju platu! Gledajući na to kako Derozan igra u Čikagu gotovo skandalozno deluje odluka uprave Lejkersa da izabere Vestbruka... Jer, klub je toliko toga žrtvovao da dovede Vestbruka, koji je sada igrač kome se ne veruje!

Lejkersima je pod hitno potrebno da pronađu način da bolje koriste Vestbruka. Plej-of pozicija je ugrožena, čak i za plej-in turnir. Lebron Džejms je navodno bio taj koji je insistirao na dovođenju Vestbruka, što se pokazalo kao jako loš potez.

Klub sada tu ne može ništa da promeni, već samo da se nada da bi Ras mogao da se promeni nabolje. Da se više fokusira na poentiranje nakon prodora i razigravanje saigrača, pre nego da ispaljuje lopte koje na kraju završavaju na video kompilacijama kojima se omalovaža njegov lik i delo.

“Verujem da frustrira sve ovo. Navijači očigledno žele da vide bolje. Ali, to ne može da se dogodi tako što će da stavljaju dodatni pritisak. Treba ga pustiti da igra slobodno. Za neke šuteve je potreban ritam, Lebron i ja smo mu rekli da nam nije važno da li će svaki šut da promaši, već samo da se opusti i igra kako zna. Želimo da ne dovede sebe u situaciju da se plaši šuteva“, rekao je Dejvis o Vestbruku.

Lejkersi moraju da ostanu zdravi i izvuku ono najbolje iz Lebrona iz Dejvisa kako bi se zadržala nada o plasmanu u doigravanje. Situacija nije prijatna, ali odgovorni u franšizi iz Los Anđelesa sada moraju da progutaju knedlu i nastave dalje da traže rešenja. Inače bi sezona mogla da se pretvori u fijasko, baš kao što je Vestbrukov šut...


tagovi

Rasel VestbrukLos Anđeles LejkersNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara