Dostupni linkovi

Sullivan: Rusija bi mogla da napadne Ukrajinu ili da ide diplomatijom


 Jake Sullivan
Jake Sullivan

Rusija bi mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu u roku od nekoliko dana ili nedelja, ali bi ipak mogla da se odluči i za diplomatski put, izjavio je 6. februara savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Jake Sullivan.

"Rusija bi svakog dana mogla da preduzme vojnu akciju protiv Ukrajine ili bi se to moglo dogoditi za nekoliko nedelja. Ili bi Rusija mogla da izabere da, umesto toga, krene diplomatskim putem", rekao je Sullivan za Fox News.

"Svaka moguća ruska akcija mogla bi da uključi aneksiju ukrajinskog regiona Donbas, sajber napade ili invaziju na Ukrajinu u punom obimu", rekao je Sullivan u odvojenom intervjuu za ABC.

On je podsetio da su Sjedinjene Države rekle da neće slati trupe saveznicima u NATO-u da započnu rat sa Rusijom ili da vode rat sa tom zemljom u Ukrajini.

Sullivan je govorio nakon što se veliki kontingent američkih trupa iskrcao u Poljskoj kao deo pojačanja saveznicima u NATO-u.

Padobranci 82. vazdušno-desantne divizije američke vojske sleteli su 6. februara na aerodrom na jugoistoku Poljske.

Komandujući general Chris Donahue rekao je novinarima da je raspoređivanje trupa "razborita mera" u da je ona "odbrambene prirode".

"Dodatne trupe su ovde da poboljšaju spremnost u svim domenima sa našim poljskim saveznicima i, ako je potrebno, da brane bilo koji deo NATO-a", rekao je on.

Američki predsednik Joe Biden je ranije ove sedmice odobrio raspoređivanje 2.000 američkih vojnika u Nemačkoj i Poljskoj.

Takođe je pristao da pošalje 1.000 američkih vojnika koji se trenutno nalaze u Nemačkoj u Rumuniju.

Poljska, koja je pristupila NATO-u 1999. godine, već ima oko 4.500 američkih vojnika na rotaciji.

Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak rekao je da će dodatni američki kontingent od 1.700 vojnika biti stacioniran "na jugoistoku Poljske, na istočnom krilu NATO-a".

Neki američki vojnici stigli su 5. februara, a Blaszczak je rekao da će ih biti više "u narednim satima".

Zapad optužuje Rusiju da se priprema za moguću invaziju na Ukrajinu, što Moskva demantuje.

Istovremeno, Sjedinjene Države i evropski saveznici traže diplomatsko rešenje krize koju je pokrenula Rusija, koja zahteva sveobuhvatne bezbednosne garancije od NATO-a, uključujući obećanje da se Ukrajina nikada neće pridružiti vojnom savezu.

Zapad je odbacio taj zahtev, rekavši da krši ključne principe, uključujući pravo suverenih nacija da izaberu vlastitu spoljnu politiku.

Sjedinjene Države i Evropa poručile su Kremlju da će pojačati prisustvo NATO-a u istočnoj Evropi i uvesti sankcije Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG